Tre norske superklynger kan danne et nytt industrieventyr, tror tidligere verftsdirektør Roy Reite.
Tidligere på dagen har fiskeriminister Bjørnar Skjæran skissert et nytt reglement for lakseoppdrett til havs. Samtidig har trønderske Aqualoop lansert sin nye Spar-rigg Big Dipper.
Tonen er satt.
Storsalen på Clarion Air Hotel, like ved Sola flyplass, er smekkfull. Flere hundre mennesker. Det er gode tider i oljebyen Stavanger. Et fat olje koster 97 dollar. Investeringsbudsjettene i bransjen er endelig romslige igjen. Kompetansemiljøet innen olje og gass til havs møter en konferanse om fiskeoppdrett til havs med stor interesse.
Superklynger
Roy Reite, tidligere konsernsjef i Vard-gruppen, jobber i dag for spydspissen for lakseoppdrett offshore, nasjonalt såvel som internasjonalt, SalMar Aker Ocean.
– Havbruk til havs, det ingen vei utenom, sier han, og ramser opp en økende verdensbefolknings behov for sunn og klimavennlig mat, samt behovet for å ta i bruk «havrommet» for produksjonen.
– Vi har tre superklynger i Norge, sier Reite.
– Finnes det noen bedre klynger enn olje og gass til havs i Norge? Nei, vi er verdensledende på bunnfaste installasjoner til havs. Vi er verdensledende også på maritim industri, skipsdesign, og vi er også verdensledende på havbruk.
– Vi er summen av verdensledende klynger. Vi kan ikke unngå å bli verdensledende. Det gir enorme muligheter også for Norge, sier han entusiastisk.
– Er det bare Power Point? Er det bare drømmer? spør han retorisk.
– Nei, det er ikke det. Vi bruker millioner på millioner av kroner på denne satsingen som vi skal ha til havs. Vi forbereder oss. Vi er klar over at det er et langt sprang. Vi skal ha riktig fôr, vi skal bruke maskinlæring for å sirke integritetsovervåking – alt for å gjøre det best mulig for fisken i våre anlegg.
Skatt
Den tidligere verftdirektøren er ikke i tvil om hvilke muligheter som ligger i dette segmentet for leverandørindustrien. Han tar naturligvis et forbehold om at regjeringens nye skatteregime ikke stikker kjepper i hjulene for dette.
– Havbruk til havs kan skape en masse arbeidsplasser – i Norge. Her er flere muligheter. Havbruk til havs kan også skape mange arbeidsplasser på global basis. Her kan vi ta et globalt ansvar for å produsere god og sunn mat med avansert teknologi, sier Reite.
Mulighetene for sysselsetting er allerede delutviklet – i Asia.
– Men vi har utfordrere, sier han, og viser en slide som viser to iLaks-oppslag med bilder av to kinesiske oppdrettsrigger – begge nærmest blåkopier av henholdsvis SalMars «Ocean Farm 1» og Nordlaks’ «Jostein Albert» havfarm.
Likevel, internasjonal konkurranse er ikke noe å frykte, mener han. Særlig ikke med de forutsetninger Norge har.
– Steget ut her, til oppdrett til havs, er ikke urealistisk. Vi bygger på våre tre beste klynger. Skal du bygge på noe, hvorfor ikke bygge på noe du kan? spør Roy Reite retorisk.