Slik skapte eggebonden verdens nest største lakseoppdretter

Nyheter
1088

Grunnleggeren av det chilenske matkonglomeratet Agrosuper, Gonzalo Vial Vial (83), startet praktisk talt med tomme hender.

6. august i år: Agrosuper kjøper opp Chiles største oppdrettsselskap AquaChile, og blir med det verdens nest største lakseoppdretter.

Men for å se hvordan denne avtalen kom på plass, må vi skru tiden 63 år tilbake, nærmere bestemt til 1955.

Vi befinner oss i byen Rancagua, midt i landet, rundt 90 kilometer sør for hovedstaden Santiago. Her er Gonzalo Vial Vial, yngste i en søskenflokk på ti, i ferd med å starte opp en det som skal gjøre han til mangemilliardær – nemlig selskapet Agrosuper. Han tar justudanning som sin far, men det blir tidlig klart at fremtiden for Vial Vial ligger i matindustrien.

Egg, kylling og svin
Det starter enkelt med produksjon og salg av egg, og han hyrer inn to arbeidere for å hjelpe til. Veksten kommer raskt, og Vial Vial legger ikke alle egg i en kurv – bokstavelig talt.

Fem år bestemmer han seg for å starte produksjon og markedsføring av kylling. I 1974 utvider han denne virksomheten, og det kjente merkevaren Super Pollo blir lansert.

Ni år senere, i 1983, står svineindustrien for tur.

Første møte med lakseoppdrett
I 1990 kommer det første møtet med fiskeoppdrett. Gjennom erfaringen med produksjon av fjærkre og svin, bygger Agrosuper seg opp innen oppdrettsnæringen ved å danne selskapet Los Fiordos, som produserer ørret og laks i Region XI.

Screenshot: Agrosuper

Samtidig kommer enda et produkt i Agrosupers portofølje, da selskapet i 1996 bestemmer seg for å kjøpe seg inn i kalkunprodusenten Sopraval.

Årene etter preges av økt fokus på eksport. Selskapet starter i 2002 prosessen med å åpne kontorer i utlandet, og etablerer seg i Italia, USA, Japan, Mexico, Brasil og Kina.

I dag omsetter selskapet for over en milliard dollar i året, og har over 15.000 ansatte. Grei avkastning for det som startet med noen egg. Selskapet eies sammen med tre døtre og en sønn. Vial Vial er ikke bare grunnlegger, men også konsernsjef og styreleder.

Overlot 500.000 griser til seg selv
Men det har ikke bare vært solskinnshistorier. I mai 2012 ble det oppdaget at 500.000 griser var overlatt til seg selv, og mange døde på grunn av mangel på stell, vann og mat. Gården lå i Freirina, rundt 800 kilometer sør for Santiago, og var eid av Agrosuper.

Vial Vial gikk ut og beklaget hendelsen i et intervju med El Mercurio, men tok samtidig et kraftig oppgjør med myndighetene.

– Det jeg ikke godtar er forvrenging av sannheten. De sier vi lot grisene være alene i fem dager, men vi slapp ikke inn, hevdet han.

Hesteoppdrett
Vial Vial har også en lidenskap for hester, og driver med hesteoppdrett. I tillegg var han med på å starte den første organisasjonen for chilensk rodeo, en rytteridrett som har vært nasjonalidrett i 1962.

Chilensk rodeo ved Puerto Varas. Foto: Aslak Berge

Vial Vial skal ha sagt om hesteinteressen:

– Dette er ikke forretninger, men en hobby som koster penger. Jeg tjener penger på griser og kyllinger, og taper på hester og fisk.

Det med fisk er nok sagt for en god stund siden.