Slik har Marte kjempet for å fornye Osland Havbruk

Nyheter
0

Marte Hatlevik (32) har brukt mye av de fire siste årene til å stå på kravene for ørretoppdretteren fra Sogn.

I 2018 traff Osland Havbruk et strategisk valg om å gå all in i bruk av semilukkede merder. Bakgrunnen var kombinasjonen av gode erfaringer med stamfisk i semilukket merd, utfordringene med lakselus i Sognefjorden, samt forventninger fra forvaltningen. Første steg var å skaffe seg utstyr og teknologi.

Sogneoppdretteren inngikk en avtale på to 30.000 kubikks semilukkede merder med Ecomerden på AquaNor-messen i Trondheim i 2019. Avtalen gjaldt levering av merdene R30-03 og R30-04. Merdene var kontraktert for en signifikant bølgehøyde på 2,5 meter. Kjøpesummen var på 46,8 millioner kroner, og skulle gjøres opp i ulike etapper etter hvert som merdene ble ferdigstilt. For Marte Hatlevik ble dette starten på en lang og bratt oppoverbakke, som resulterte i to havarier. Et samarbeidshavari og et merdhavari.

Visjonær familiebedrift
Marte Hatlevik har hatt en sentral rolle i å utvikle og modernisere Osland Havbruk de siste årene. Hun tiltrådte som administrasjonssjef i 2018. I fjor fikk hun opprykk og ble daglig leder. Hun har hatt det operasjonelle ansvaret for implementeringen av den nye strategien til Osland-familiens oppdrettselskap. Erik Osland er tredje generasjons eier.

– Erik er en visjonær leder som ønsker å møte storsamfunnets krav om bærekraftig oppdrett. Han tror på at man må finne andre måter å drifte på enn idag, sier hun og legger til:

– Osland tok risiko. Vi ville ha 40 prosent av produksjonen vår i semilukket innen 2023 og full drift på to lokaliteter. Det var et veldig ambisiøst mål.

Les også: Landets eldste oppdrettselskap runder 60: -Når lakseprisen er så høy nå, så er det ganske mye grunnet reguleringene

Mulig å regne hjem
Utgangspunktet for den djerve beslutningen var de erfaringene oppdretteren hadde med en mindre merd fra Ecomerden på 20.000 kubikk, som hadde vært benyttet til oppdrett av stamfisk. Hatlevik mener at det var en klar logikk i valget man gjorde.

– Osland får til drift i lukkede anlegg. Vi drifter en semilukket 20.000-kubikker på en lokalitet på Osland, der vi holder stamfisk tredje året i sjø i en semilukket merd. Der holder vi på med avlsprogram. Det er bakgrunnen for at vi satser slik vi gjør, forklarer hun til iLaks.

De gikk for dermed for et konsept fra Ecomerden med merder på 30.000 kubikk, som ikke kostet skjorten og som var mulig å regne hjem.

Vi har satset på dette, mens andre har satset på ferskvannsbehandling av fisk. Osland har funnet en annen avlusningsmetode med lavere variable kostnader, forteller hun.

Ecomerden R30 på lokalitet i Sognefjorden. Foto: Fredrik Kyrkjebø Fiizk Ecomerden

Trøbbel
Etter at kontrakten var undertegnet på AquaNor i 2020, startet Osland Havbruk et løp med Ecomerden. Men oppdrettselskapet erfarte fort at samarbeidet ble mer og mer krevende. De opplevde at de ikke fikk det de trodde de hadde bestilt. Leveransen av merdene ble betydelig forsinket.

– Vi begynte å reklamere allerede før vi hadde overtatt merdene, forklarer Hatlevik.

Kort tid etter at merden R30-03 var montert på lokaliteten i Sognefjorden høsten 2021, oppsto det en betydelig skade på merdens dukpose. Det ble levert en ny dukpose til merden, men få uker senere ble det avdekket en tilsvarende skade på merden R30-04.

Noe senere oppdaget man enda en rift på dukposen på R30-03. Til slutt hadde Osland Havbruk fått nok av alle manglene og startet en prosess for å heve kjøpet.

Men de hadde ikke gitt opp drømmen om å realisere visjonen sin. Derfor innledet ørretoppdretteren et parallelt løp med FiiZK Closed Systems samme høst. Det resulterte i kontrahering av to 30.000-kubikks Certus-merder.

Parallellt løp med FiiZK
Marte Hatlevik innrømmer at de senket skuldrene da avtalen med FiiZK Closed Systems kom på plass.

– Vi var lettet over å slippe unna alle problemene vi hadde opplevd med Ecomerden. FiiZK fremsto som trygge og hadde solide eiere i ryggen. Vi trodde på det de sa, sier hun.

Men gleden ble kortvarig. I midten av januar i fjor kom den overraskende meldingen om at FiiZK og Ecomerden fusjonerte, etter en lang tids konflikt om patenter.

Advokat Nils Håkon Risberg er utpekt som bostyrer i FiiZK-konkursene. Han har gjengitt administrerende direktør Torstein Rønning sin forklaring på hvorfor FiiZK og Ecomerden slo seg sammen, i den midlertidige boberetningen:

«Bakgrunnen for oppkjøpet fra FiiZK sin side var hovedsakelig to momenter: samle kompetanse knyttet til utvikling, produksjon og leveranse av lukkede merder av denne typen til en kraftig leverandør, og det faktum at FiiZK hadde egne fabrikker som kunne produsere duker til slike merder (som også var det tilsynelatende problemet for Ecomerden da dette hendte). FiiZK hadde kompetanse på produksjon av slike poser – som da var oppfattet å være det ene problemet med nevnte merder».

Les også: Cermaq den store taperen i FiiZK-konkursene

Erik Osland og Torstein Rønning. Foto: FiiZK

Utfordringer med oppkjøpet
Sammenslåingen av de to selskapene bød på flere overraskelser.

«Etter overtakelse – ble det avdekt flere betydelige utfordringer med teknologien til Ecomerden, som ikke var avdekt tidligere. Dette kom frem våren -22 og utover høsten -22. Dette gikk både på ytelsen merden hadde ifht kontrahert med hensyn til vanngjennomstrømming og toleranse ifht miljølaster. Disse svakhetene medførte betydelige merkostnader på eksisterende og nye leveranseprosjekter», blir Torstein Rønning sitert på i boberetningen. 

Marte Hatlevik tror at FiiZK undervurderte de utfordringene som kom i kjølvannet av fusjonsavtalen. Hun tviler på at Due Diligence-prosessen var særlig god.

– FiiZK unngikk patentsaken i rettssystemet. Men glemte de nedsidene med overtakelsen av Ecomerden? undrer hun seg.

Hatlevik opplevde at Osland Havbruk ble satt på gangen i påvente av avklaringer.

– Det tok lang tid før de tok opp tråden igjen med Osland. De fikk ikke til bindende avtale før etter sommeren, forteller hun.

Lovnad om reparasjon
Da dialogen ble gjenopptatt med FiiZK var utfordringene med merdene R30-03 og R30-04 et sentralt tema.

– Det var først etter fusjonen vi fikk avklart retting av mangler fra FiiZK, forklarer Hatlevik.

I slutten av september i fjor ble det endelig inngått en tilleggsavtale mellom Osland Havbruk, FiiZK Ecomerden og FiiZK Holding. Partene ble enige om en forskjøvet frist for ferdigstillelse av utbedringsarbeider på de aktuelle merdene.

– Med morselskapsgaranti mot FiiZK Holding var vi relativt sikre på levering, forteller hun.

I boberetningen har Rønning forklart tilleggsavtalen slik:

«FiiZK Holding hadde også stilt solidaransvar overfor FiiZK Ecomerden overfor Osland Havbruk i forbindelse med re-levering av to merder Ecomerden tidligere hadde levert til Osland Havbruk (før FiiZK kom inn i bildet). På tidspunktet for inngåelse av avtalen hadde Osland Havbruk allerede rett til å heve kjøpet på grunn av manglende leveranse og tidsoverskridelser fra Ecomerden sin side. FiiZK Holding hadde dermed ikke noe annet valg enn å akseptere solidaransvar, da man også på dette tidspunktet vurderte at det ville være en ok sak å re-levere de nevnte merdene. Disse vurderingene ble gjort før havariene i Sognefjorden, og før det ble konstatert at metoder for beregninger av styrke/utmatting på slike konstruksjoner var for dårlige (selv om alt var sertifisert av akkreditert tredjepart)».

Osland Sørevik. Foto: Aslak Berge

Havariet
Certus-merdene ble sertifisert i midten av november i fjor. Like før overlevering fra FiiZK Closed Systems sprang bomben. Merdene havarerte i Sognefjorden.

– Havariet skjedde én uke før vi skulle overta merdene. Heldigvis var det ikke fisk i dem, forteller Marte Hatlevik.

Dette havariet ble dråpen som fikk begeret til å renne over for Osland Havbruk. De besluttet å kansellere kjøpet av de to siste merdene fra FiiZK Closed System.

– Vi hevet kjøpet i begynnelsen av desember, sier Hatlevik.

Til bostyrer Risberg har Torstein Rønning oppsummert hendelsen i Sognefjorden slik:

«Dette havariet ble i praksis starten på slutten».

Les også: Torstein Rønning med millionkrav til FiiZK-boet

Reisen videre
Marte Hatlevik innrømmer at Osland Havbruk har lagt mye i å gå foran i en satsing på semilukkede løsninger. Hun er lei seg for hvordan satsingen har slått feil. Og hun er lei av å bruke så mye tid på å snakke om det som har hendt.

– Jeg vil helst snakke om at semilukket er et early card med tanke på fullskala. Og så har jeg har lyst til å snakke opp den reisen vi skal på. Om ørreten og valg fremover. Det å være flere ørretoppdrettere og holde på med noe som vi får til. Det er egentlig det jeg vil snakke om dersom jeg kan få velge.

Men inntil videre har ørretoppdretteren satt seg på gjerdet.

iLaks har sendt henvendelser til Torstein Rønning og tidligere daglig leder i Ecomerden, Jan Erik Kyrkjebø, for kommentarer. De har ikke besvart.