Ingen avvik ble funnet hos sjømatselskapet, som holder til ved Trøndelag- og Helgelandskysten.
Mattilsynet har ikke funnet noen avvik, men mener at Sinkaberg har forbedringspotensial knyttet til mål og delmål, risikovurdering, planer og tiltak, avvikshåndtering og internkontroll. Det kommer frem i Mattilsynets nylig publiserte revisjonsrapport om Sinkaberg.
12 selskap skal under lupen
Tilsynet ble utført mellom 21. februar og 2. april i år. I løpet av denne perioden har Mattilsynet intervjuet ledelsen i Sinkaberg, hatt tilsyn på fire lokaliteter, og gjort en dokumentgjennomgang. Sinkaberg driver i produksjonsområdene 7 og 8 (fra Nord-Trøndelag til Bodø).
Siden i fjor har Mattilsynet gjort tilsyn hos en rekke oppdrettsselskaper. Målet er å finne ut om de store selskapenes risikostyring og internkontroll for velferd, i forbindelse med avlusningsoperasjoner og biosikkerhet, følger myndighetenes krav.
Etter planen skal 12 selskap granskes i 2025.
Les også: Bremnes Seashore etter Mattilsynets gransking: – Erkjenner at vi har et potensial
Lavere prodfiskandel enn landsgjennomsnittet
Bakgrunnen for revisjonene er den høye dødeligheten på oppdrettsfisk, og den høye andelen produksjonsfisk (fisk med sår eller mangler som skal feilrettes før den eksporteres) i markedet:
I 2024 døde 57,8 millioner laks i norske oppdrettsanlegg. Av det totale antallet slaktet laks i 2024 ble 17,5 prosent nedklassifisert til produksjonsfisk. Det er en økning på 12,3 prosentpoeng siden målingene startet i 2018.
Norgestoppen for andel produksjonsfisk slaktet i en enkeltuke i 2024 var på 42,5 prosent, mens Sinkaberg på det høyeste hadde en prodfiskandel på 25,4 prosent, ifølge rapporten. Hittil i år har landsgjennomsnittet for prodfisk på det høyeste vært 24,5 prosent – mens Sinkaberg har nådd en topp på 6,5 prosent.
