Fra sjømatrådets side er det fortsatt høye forventninger til utviklingen for norsk laks og ørret i USA.
USA er vårt desidert største laksemarked. Men etter at Donald Trump igjen vant nøkkelen til Det hvite hus, har flere vært bekymret for hva toll-løftene hans vil få å si for norsk næringsliv – og for norsk laks.
Tollmur eller ei, kan man jo håpe at trenden for norsk laks i USA vil fortsette: De siste tre årene har markedsandelen økt med tre prosentpoeng – opp til 22 prosent. Det opplyser USA-utsending Anne-Kristine Øen fra Norges sjømatråd.
Les også: – Preget av uforutsigbarhet
Store forventninger
Sjømatrådet, som jobber for å styrke merkevaren til norsk sjømat og laks i utlandet, har i alle fall troen på en positiv videre utvikling i statene.
– Generelt har det vært en sterk vekst i det amerikanske markedet de siste årene. For norsk sjømat har USA vært det raskest voksende markedet, og vårt største investeringsmarked siden pandemien. Potensialet i USA er betydelig, og forventningene til den videre utviklingen i USA har vært, og er, svært stor for arter som laks, ørret, torsk og skalldyr, sier Øen.
Her er det verdt å nevne kronesvekkelsen mot dollaren de siste årene som en medvirkende faktor bak økt eksport til USA. En svak krone blåser som regel opp eksporten, da laksen, som i hovedsak selges i dollar og euro, blir billigere for utenlandske kjøpere.
Målet til sjømatrådet er at forbrukere i prioriterte områder skal ha høy kjennskap til, og foretrekke, norsk laks foran konkurrerende produkter. Den største konkurrenten i USA er Chile, med en markedsandel på 54 prosent. Canada tar 14 prosent, og Færøyene fire prosent av «kaken».
Flere vet at laksen er norsk
Øen forklarer at budsjettene for laksesatsingen i USA har økt siden 2022, da sjømatrådet investerte 20 millioner kroner i markedet. I 2023 var budsjettet på 40 millioner kroner, og i år på 30 millioner kroner. Sjømatrådet er heleid av Nærings- og fiskeridepartementet, og finansieres gjennom en eksportavgift fra sjømatnæringen.
Fra 2021 og til i år har sjømatrådet sett en økning i såkalt «uhjulpet kjennskap», altså viten om at laksen er norsk, fra 13 til 23 prosent.
– Sjømatrådet bruker en bred vifte av taktikker for å nå både forbrukeren og bedrift til bedrift (B2B) segmentet. Overfor forbrukere gjennomfører vi multimediakampanjer for å øke konsumentens kunnskap om og interesse for sjømat fra Norge, både i dagligvare- og restaurantsegmentet. Overfor B2B segmentet jobber vi med viktige interessenter for å bygge nettverk og bidra til økt tilgjengelighet og distribusjon av sjømat fra Norge, sier Øen.
Les også: Ørreten seiler opp, men: – Vanskelig å få innpass i restaurantmarkedet
Satser på kjendiser
Sjømatrådet kjører blant annet på med influenser-kampanjer, som den med fotballstjernen Erling Braut Haaland.
– Vi har lenge hatt god effekt av influenser-samarbeid. Det er et effektivt supplement til vår markedsføringsmiks. Haaland-avtalen har allerede gitt effekt, for eksempel i form av at vi får mange henvendelser og oppmerksomhet rundt samarbeidet, opplyser Martin Skaug, kommunikasjonsdirektør i sjømatrådet.
Les også: Sjømatrådet holder Haaland-summen hemmelig. Nå deler Marit Bjørgen hva hun fikk.
En fullstendig oppsummering av hvordan promoteringen av laks i USA gikk i år, skjer først til neste år.