Slik blir de nye Coop-kravene til oppdrettsnæringen

Nyheter
2802

Coop-kjeden lover de i nærmeste framtid vil gjøre tiltak for at laksen de kjøper inn til butikkene sine skal være mer et resultat av bærekraftig produksjon.

Årsaken til den nye strategien skal være hva kjeden opplever som et folkekrav.

– Vi opplever økende miljøbevissthet blant kundene og krav om at fisken skal være produsert på en bærekraftig måte, sier miljøsjef Knut Lutnæs i Coop Norge til Adresseavisen.

Sertifiseringskrav
Lutnæs peker blant annet på soyabruken i fiskefôret, og sier at bruk av sertifisert soya sannsynligvis vil ende opp med å være ett av kravene som de vil stille til lakseprodusentene.

Det er Coops innkjøpsorgansasjon Coop Trading som nå er i ferd med å utarbeide nye krav i forbindelse med kjedens innkjøp av oppdrettslaks.

Dette etter at Lutnæs selv deltok i et debattmøte om framtiden for norsk lakseoppdrett og villaksen der havbruksnæringens påvirkning på villfisken ble belyst.

– Ikke akseptabelt
Her var fiskevelferd og miljø stikkord.

– At 20 prosent av fisken dør før slaktemoden alder, er ikke akseptabelt. Vi ser med bekymring på både fiskevelferden og miljøpåvirkningen

Bakteppet for tiltakene er at dagens fiskefôr består av over 20 soya som er importert fra Brasil. Miljøorgansiasjonene mener dette bidrar til avskoging.