Det var 23. mars i fjor laksesmolten, med en snittvekt på hele 504 gram, ble satt i sjøen. Utsettet var på 59.000 fisk. Nå er den siste fisken slaktet ut, med en gjennomsnittlig slaktedag på 12. mars. Den har vokst godt og raskt. Gjennomsnittsvekten var på hele 5,6 kilo (sløyd vekt). Dette er fratrukket et sløyesvinn på 18 prosent.
– Jeg er sikker på at dette er rekord, sier en begeistret oppdretter Atli Gregersen til iLaks.
Lusepåslag
Han legger til at gjennomsnittlig sjøtemperatur gjennom året er cirka åtte grader på Færøyene. – Det har vært litt kaldere i år, legger han til.
Samtidig slipper Luna lusepåslag og økte produksjonskostnader fra avlusning.
– Ja, det er det som er ideen. Nå slipper vi et halvt år med lusekrig, hvis det var 18 måneder i sjøen, sier han, og legger raskt til: – Så vi møter ikke opp til krigen.
Haken med stor smolt er gjerne økte kostnader. Men Luna har ikke opplevd det.
– Det viser seg at smolten ikke var dyrere. Vi har ikke økt kostnaden ved 500 gram. Smolten hadde samme kostnad som om den gikk i sjøen. Det viser seg at vi har klart å produsere den like billig, men det er naturligvis en stor investering som vi skal forsvare, sier han.
Vektøkning
Det nye smoltanlegget ved Futaklettur på Færøyene har kostet nær 100 millioner kroner.
Les også: Produserer storsmolt for å bekjempe lus
– Gjennonsnittsvektøkning per dag levende vekt er 17 gram per dag. Sammenligner en med en 100 grams smolt på Færøyene, så genererer den 11 gram per dag. De fleste oppdrettere på Færøyene har en såkalt vekstfaktor på 3. Skretting kaller det VF3, og bruker det for å standardisere for å utlikne alle tilfeldigheter. Denne hadde, hold deg fast, en vekstfaktor på 3,86, sier han, nærmest euforisk.
– Den høyeste som har vært målt fra før på Færøyene er 3,66. Dette er sikre tall, ferdig utslaktet merd, påpeker Gregersen.
Flinke røktere
– Fôrfaktoren, som dere regner den i Norge, var 1,1. Man pleier gjerne å si at fôrfaktoren er høy, når en har rask tilvekst, men her har vi holdt den lav. De folkene som har passet fisken har gjort en jævlig god jobb. Det er viktig med en stor smolt, men det ville heller ikke vært mulig å få en så stor fisk uten en god jobb fra røkterne, skryter Gregersen.
Luna er ikke alene om å satse på en strategi med stor smolt, for å redusere produksjonstiden i sjøen. Både på Færøyene og i Norge er dette en sentral del av strategien for mange aktører.
– Forskjellen er at vi har kommet mye lengre med dette enn alle andre selskaper. Gjennomsnittstørrelsen på Færøyene er 100 gram, vi har 370 gram. Mange snakker om dette, men vi har allerede gjort det, sier Gregersen.