Brynjar Berg hevdet at utslipp fra oppdrettsanlegg førte til skjelldød. Nå har han tapt erstatningssaken mot de to saksøkte selskapene.
Berg, som driver med kråkeboller og blåskjell i Lysefjorden i Rogaland, krevde erstatning på 20-50 millioner kroner fra Rogaland Fjordbruk og Cargill. Nå er han selv dømt til å betale 3,5 millioner kroner i saksomkostninger, via sitt selskap Lysefjorden Skjell og Kråkeboller (LSK). Det melder Stavanger Aftenblad.
I løpet av høsten 2019 oppdaget LSK-eieren store mengder døde blåskjell i anlegget. Berg mener at dette skyldes hyppig spyling av nøter og kobberimpregnerte nøter hos Rogaland Fjordbruk og Cargill, og at giftige stoffer som følge av dette tok livet av skjellene hans.
– Ikke sannsynlig
Sør-Rogaland tingrett slår imidlertid fast at det ikke er sannsynlig at skjelldøden skyldes utslipp fra anleggene, blant annet fordi avstanden mellom anleggene skal være stor. Analyser fra Bergs blåskjell viste også normale verdier av kobber.
– Det er ikke sannsynlig at utslipp fra oppdrettsanleggene forårsaket blåskjelldøden og reduksjonen i kråkebollebestanden, konkluderer tingretten i en fersk dom.
Retten er også kritisk til Bergs dokumentasjon av skadene. LSK skal ikke ha gjennomført pålagte helsekontroller av blåskjellene, og heller ikke ført forskriftsmessig driftsjournal, ifølge dommen. Dette gjør det vanskelig å fastslå omfang og når skjellene døde.
Anker saken
Dermed er LSK dømt til å betale henholdsvis 1,88 millioner kroner til Cargill, og 1,58 millioner kroner til Rogaland Fjordbruk. Berg sier til Aftenbladet at han er sterkt uenig i rettens avgjørelse, og at han vil anke saken.
Rogaland Fjordbruk er heleid av Alsaker-konsernet, og har hatt oppdrettsanlegg i Høgsfjorden siden 2019. Cargill Innovation Center i Dirdal er fôrprodusentens forskningssenter, med tilhørende anlegg i Høgsfjorden. Begge selskapene har gått bort fra å bruke kobber i nøtene: Cargill sluttet med dette i 2021, og Rogaland Fjordbruk i 2023.
Alsaker Fjordbruk og Cargill er på sin side fornøyde med dommen.
– Vi er tilfredse med at retten har avvist de grunnløse påstandene mot oss, sier Kjartan Mæstad, kommunikasjonssjef i Cargill i Norge, til Aftenbladet.
Skepsis til nytt stoff
Saken til Berg ble høsten 2024 også omtalt i Dagens Næringsliv. Her pekes det på at forskere slår alarm om det nye stoffet tralopyril, som brukes til å impregnere nøter, og som ble funnet i laksefilet. Det er ifølge forskere fra Havforskningsinstituttet (HI) store kunnskapshull om stoffet per i dag.
Ulrik Ulriksen, daglig leder hos impregneringsprodusenten Steen-Hansen, rettet i en kronikk i iLaks kritikk mot studien fra HI, da den er bestilt og betalt av Norges største leverandør av kobberimpregnering, og dermed konkurrent til tralopyril, Netkem. Han advarte også mot «spekulative og sensasjonelle» uttalelser i media.
Her svarte HI, via forsker Bjørn Einar Grøsvik, at tralopyril er uønsket i miljøet. Grøsvik ser på funnene som alarmerende, og mener det er viktig å dele ny kunnskap også på områder der det er kunnskapshull.