– Skal laksenæringen styres av villaksinteresser, da får vi ikke vekst

Nyheter
633

Regjeringen har som mål at oppdrettsnæringen innen 2050 skal firedoble produksjonen. Av i alt 100 toppledere i sjømatnæringen, har to av tre ikke tro på denne veksten. 

Det skriver Dagens Næringsliv.

En av disse er konsernsjef i Firda Seafood, Ola Braanaas. Han sier til avisen at reguleringsmekanismene myndighetene nå har innført med trafikklys begrenser muligheten for vekst de neste 5–10 årene. Han mener politikken overfor oppdrettnæringen må endres.

– Politikken er ikke spesielt næringsvennlig, den er veldig populistisk. Skal laksenæringen styres av villaksinteresser, da får vi ikke vekst, mener han.

Braanaas er ikke alene om å være skeptisk til regjeringens vekstmål. To av tre toppsjefer i havbruk tror ikke næringen klarer å firedoble produksjonen innen 2050, ifølge en ny rapport fra konsulentbyrået PwC.

Konsulentselskapet mener den nye ordningen med trafikklys begrenser veksten.

– For å nå målet om fem millioner tonn trengs det en årlig vekst på fire prosent. Trafikklys-systemet gir ikke rom for å vokse så mye, sier partner og sjømatrådgiver Hallvard Aarø i PwC.

PwC beregner at produksjonen vil øke til 3,3 millioner i 2050, en oppgang på to millioner tonn fra dagens 1,3 millioner tonn.