I løpet av høsten åpner Bergen kommune nytt biogassanlegg i Rådal i Bergen, mens det interkommunale renovasjonsselskapet IVAR i Rogaland åpner sitt nye anlegg på Grødaland i Hå.
Begge to skal produsere biogass som kan brukes i busser, og hovedingrediensen er kloakkslam og matavfall.
Vinn-vinn
Men et nytt forskningsprosjekt skal finne ut om fiskeavfall og fiskeslam også kan brukes i produksjonen av biogass.
– Det er interessant å se om det finne andre råstoff vi kan ta inn til biogassanlegget så lenge vi har ekstra kapasitet der, slik at vi kan maksimere gassproduksjonen mest mulig. Hvis vi kan bruke avfall til å få høyere gassproduksjon, vil det være vinn-vinn både for miljøet og for oss, sier rådgiver Kristine Akervold i Bergen kommune.
Før sommeren fikk vann- og avløpsetaten i Bergen kommune inntil tre millioner kroner fra Regionalt forskingsfond Vestlandet til å forske nærmere på bruk av fiskeavfall i biogassanlegget. Det skal de gjøre sammen med blant andre IVAR i Rogaland.
Store avfallsmengder
Ideen kom fra Aquateam Cowi.
– Vi kjenner de to biogassanleggene godt, og har også jobbet med fiskeindustrien og så at her er det store avfallsmengder, spesielt det som kommer fra fiskefartøy. Dermed tenkte vi at det kunne være spennende å se på muligheten for å ha anlegg langs kysten som kan ta i mot og bruke avfallet, sier daglig leder Eilen Arctander Vik i Aquateam Cowi.
Forskningsprosjektet skal først se på om de hele tatt er mulig å bruke fiskeavfallet, og hvordan det kan blandes inn i tilfelle.
– Men vi åpner for samarbeid med industrien, slik at vi kan gå videre med det organisatoriske om det tekniske kommer på plass, sier Vik.
FAKTA
- Biogassanlegget i Rådal ble vedtatt bygget i 2010. Opprinnelig prislapp var 100 millioner kroner, men summen har siden steget til minst 300 millioner kroner.
- Hovedråstoff er avløpsslam fra kloakkrenseanlegget.
- Biogassanlegget på Grødaland skal bruke ulike typer slam, matavfall og annet organisk avfall, og vil bli ett av Norges største biogassanlegg når det står ferdig.
- Utvidelsen av Grødaland biogassanlegg koster 716 millioner kroner totalt: 315 millioner for biogassanlegget, 170 millioner for forbehandlingsanlegget for matavfall.
Kilde: Ivar, Bergens Tidende
Vil utnytte ressursene
– Hvor skal fiskeavfallet komme fra?
– Vi ser for oss at slam fra både fiskeoppdrett, fiskeforedling og settefiskanlegg kan brukes, i tillegg til avskjær fra fiskeri. Hvis man beveger seg mot mer lukkede oppdrettsanlegg, der avfallet samles opp, vil det være veldig interessant. Dersom vi kan utnytte ressursene i avfallet, vil det bli mer interesse for å håndtere det på en fornuftig måte, sier Vik.
Forskningsprosjektet skal gå over tre år, og målet er å få til prøveproduksjon i biogassanleggene i løpet av den perioden.
Midlene fra forskningsfondet kommer godt med.
– Uten dem hadde vi nok ikke hatt anledning til å sette i gang et sånt forskningsprosjekt. De var avgjørende for at vi kommer i gang, sier Akervold i Bergen kommune.