Sjurelv Fiskeoppdrett er Tromsøs eneste lokaleide lakseoppdretter: – Lukkede anlegg betyr slutten for oss

Nyheter
1284

Terje Harder Hansen i Sjurelv Fiskeoppdrett mener det ikke er mulig for selskapet å ta driften inn i lukkede anlegg.

Det er gått nesten to uker siden Tromsø kommune sa nei til all oppdrett utenfor lukkede anlegg. Vedtaket har høstet massiv kritikk i etterkant, men har også blitt forsvart.

Sjurelv Fiskeoppdrett er eid av familien Hansen, som også driver virksomheten. Bedriften er med det den eneste lokaleide fiskeoppdretteren i Tromsø kommune, og selskapet har tre lokaliteter. I fjor omsatte Kvaløyaoppdretteren for 120 millioner kroner, og fikk et resultat før skatt på 50,8 millioner kroner. 

Selv med gode resultater de siste årene, mener Terje Harder Hansen at selskapet ikke har muskler til å omstille driften til lukkede anlegg.

– For det første har så langt ingen klart å drive lønnsomt i lukkede anlegg. Tross mange forsøk har man ikke klart å gjenskape miljøet vi er så avhengig av rent frisk vann. Slik sett har man vedtatt noe som ikke er praktisk gjennomførbart. Det tenker jeg er synd. Om vi skulle forsøke, ville vi aldri fått finansiering fra bankene. Det viser seg jo også at forsikringsbransjen er motvillige til å forsikre slike anlegg, sier Hansen til Nordlys.

Ifølge Hansen betyr det i praksis at man enten må få drive videre som i dag, eller legge ned.

Varaordfører i Tromsø kommune, Jarle Aarbakke (Ap), mener det er viktig å ta hensyn til de mindre lokaleide aktørene når kommunen skal jobbe mot visjonen om lukkede anlegg.

– Vi har ikke noe ønske om at Sjurelv fiskeoppdrett skal komme i vanskeligheter. De må få fortsette sitt viktige arbeid. Debatten har også vist en enighet om at de mest ambisiøse miljøkravene må rettes til selskapene som har nådd et nivå der de har kapital og ressurser til å omstille seg.