Etter at Statkraft oppdaget sykdom i fisk ved genbanken i Bjerka i Hemnes kommune i Nordland, bekrefter nå Veterinærinstituttet at fisken er rammet av parasitten Myxobolus cerebralis.
— For to uker siden informerte både Statkraft og Veterinærinstituttet om at det var mistanke om parasitten Myxobolus cerebralis, som kan føre til dreiesyke, i flere av fiskene ved Bjerka. Nå er dette bekreftet, sier Statkrafts fungerende direktør for region nord, Maren Joné, i en pressemelding.
Etter at Statkraft oppdaget misdannelser på flere fisk, ble det i samråd med Veterinærinstituttet tatt ut prøver av et større antall fisk.
Les også: Mistenker parasitt hos laks i Statkraft-genbank
Myxobolus cerebralis fører til skader på fiskens nervesystem, brusk- og benstrukturer. Dette kan medføre deformiteter og endringer i svømmeatferd, som igjen har gitt opphav til navnet dreiesyke.
Ifølge Veterinærinstituttet er det flere tiår siden denne parasitten sist ble påvist i Norge. Statkraft kjenner ikke til hvor parasitten som er funnet i genbanken i Bjerka, kommer fra. Sporer fra parasitten kan overleve i vassdrag i mange år.
— Genbanken og settefiskanlegget på Bjerka er båndlagt mens vi venter på råd og krav fra Mattilsynet. Vi avventer fortsatt ytterligere informasjon om dette vil påvirke årets planlagte utsetting av smolt og fisk i flere av vassdragene, sier Joné.
— Skulle vi ikke kunne sette ut i år, så er det ikke å anse som kritisk for bestandsutviklingen og påleggene vi har. Vi er i tett og god dialog også med Miljødirektoratet, fortsetter Joné.
Genbanken i Bjerka tar vare på stamfisk fra vann og vassdrag som er regulert til kraftproduksjon i Nord-Norge, med noen unntak.
Myxobolus cerebralis skal ikke smitte fra fisk til fisk. Det kan dermed se ut til at parasittfunnet ikke får konsekvenser for stamfiskbeholdningen ved anlegget. Men fram til faginstansene Statkraft støtter seg på har mer informasjon, må anlegget stanse utsetting og inntak av fisk på ubestemt tid.