Sisomar har vekstambisjoner, men disse tre problemstillingene må løses først

Nyheter
1359

Sisomar i Sørfold kommune i Nordland kan få nye 20 årsverk, hvis alt går som planlagt, ifølge daglig leder John Meisfjord.

Smoltprodusenten omsatte for 106,1 millioner kroner i 2018, og fikk et driftsresultat på 22,3 millioner kroner. Selskapet har i dag en produksjonskapasitet på åtte millioner smolt og fôrbruk på 1.400 tonn årlig. Antall årsverk er 15,3.

I fjor ble det kjent at Sisomar har har planer om å bygge et nytt smoltanlegg i Salten, som skal produsere større smolt.

– Kraft og råvann er det vi trenger mest, sa daglig leder John Meisfjord i Sisomar til Kjell Børge Freiberg (Frp) da energiministeren denne måneden besøkte bedriften i forbindelse med en kraftkonferanse på Fauske.

Det skriver Avisa Nordland.

Nytt kraftverk
Under konferansen var hovedtemaet at mangler overføringsledninger i Salten for å utnytte overskuddskraft til ny industri.

– Det er velkjent at det er her det kniper, sier administrerende direktør Odd-Emil Ingebrigtsen i Indre Salten Energi (ISE) om kapasiteten i strømforsyningen.

ISE har planer om å bygge Nevervatn kraftverk, som skal utnytte fallet mellom Nevervatn og Røyrvatn i Sørfold kommune. Inkludert i prosjektet er også overføring av vann fra Kjølvikelva til Nevervatnet. Ifølge Avisa Nordland ligger søknaden om utbygging til behandling hos departementet.

Det planlegges også ny trafo til mellom 520 og 620 millioner kroner, som skal sikre strømforsyningen i regionen og samtidig tilrettelegge for ny kraftproduksjon i området. Denne skal etter planen stå klar i 2022.

Optimistisk om tomt
Sisomar mangler også 50-60 mål tomt for å realisere planene, men Meisfjord er optimistisk på at akkurat dette løser seg. Sisomar-sjefen forteller at det er ledig areal etter Sisoflor, som gikk konkurs i 2011.

Området er eid av Elkem Salten, som ifølge Meisfjord ser nytten av et større Sisomar, som kan ta imot mer spillvarme fra silisumsfabrikken.

– 20 nye årsverk hvis det går gjennom alt vi håper og tror på, mener Meisfjord.