SinkabergHansen har hatt to lakserømminger på ti år: – Vi har gode prosedyrer

Nyheter
959

I juli rømte 49.000 fisk fra en av SinkabergHansens lokaliteter. Sist selskapet hadde en rømming, var i 2009. Da rømte 18.012 laks.

– Hendelsen i juli er fortsatt beklagelig, sier konsernsjef Svein-Gustav Sinkaberg om da selskapet hadde en storrømming fra lokalitet Oksbåsen i Bindal kommune i Nordland. Bare Fjordsmolt har hittil i år hatt enn større rømming enn rørvikoppdretteren.

– Fisk skal ikke komme på avveie. Derfor gjør vi det vi kan for å unngå det. Og heldigvis har det da også sjeldent skjedd, sier Sinkaberg til iLaks.

Så langt er 12.691 gjenfanget etter hendelsen i sommer. Ifølge Sinkaberg skyldes dette at selskapet både fikk hjelp av både profesjonelle fiskere og mange fritidsfiskere. Det var også 300 kroner per stykk i dusør til fritidsfiskerne, som bidro godt til den uvanlig høye gjenfangstprosenten.

Konsernsjefen understreker at SinkabergHansen har gode prosedyrer for å forebygge rømming, samt at eventuelle avvik straks vil bli innmeldt om så skulle skje.

Mørketall
Fiskeridirektoratet mener likevel at det finnes mørketall knyttet til registringen av rømminger. I forrige uke sa direktør for kyst- og havbruksavdelingen i Fiskeridirektoratet, Øyvind Lie, at de var opptatt av at alle rømmingshendelser skal rapporteres inn, slik regelverket krever. Han la samtidig til at at direktoratet får inn meldinger om rømt fisk, som de ikke kan knytte til noen rapportert hendelse.

Til iLaks utdyper Lie tirsdag følgende:

– Det er to dimensjoner vi snakker om når det kommer til rømming av fisk og manglende rapportering. Det er de oppdretterne som ikke vet at fisk rømmer fra anleggene deres. Det er ikke bra, da har man ikke kontroll. Så har du de som bevisst unnlater å rapportere, og det er alvorlig. Men begge delene er alvorlige, understreker Lie overfor iLaks, som samtidig legger til at de fleste oppdrettere gjør en god jobb knyttet til jobben med å hindre og registrere lakserømming. Lie kan derimot ikke si noe om hvor stort omfanget med manglende rapportering er.

Møter Nesvik i oktober
Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik sa i forrige uke til iLaks at næringen ville bli kalt inn til et møte for å prøve å løse problemene med lakserømming. Tirsdag ettermiddag opplyser Nesvik i en pressemelding at møtet med sjømatorganisasjonene vil finne sted i Oslo 4. oktober.

Sinkaberg sier det er positivt at at slikt møte holdes.

– Vi vil gjerne bidra om det blir nødvendig, avslutter Sinkaberg.