Sikter på stadig større smolt

Nyheter
1957

Det koker i karet. 40.000 glupske regnbueørret kjemper om fôret. Ørreten er vesentlig hissigere i matfatet enn laksen.

– Denne skal bli 300 gram i mars, håper vi, sier Klaus Nyhammer, og fisker opp regnbueørret med en håv.

Laks og ørret
Nyhammer leder settefiskaktiviteten ved Strømsnes Akvakultur. Anlegget ligger lunt til helt nede ved Byfjorden, på østsiden av Askøy.

Her produseres yngel og settefisk av både regnbueørret og laks. Anlegget ble bygget i 1985 av Ådne Nilsson, som den gang drev Ask Dambruk. I 2012 ble det kjøpt av Blom Fiskeoppdrett. Nyhammer har arbeidet på Strømsnes siden 1986.

Trainee
Han viser frem klekkeri og startfôringskar for de 24 utvalgte Seafood Trainee’ene som har sin første fagsamling idag. Deres reise gjennom verdikjeden for oppdrettslaksen starter her.

Les også: Nå starter trainee-programmet for sjømat

– Vi kjøper rogn fra AquaGen. Det er øyerogn vi tar inn her. Da er de halvveis i klekkeperioden og lette å transportere, sier Nyhammer.

Under startfôringen vokser fisken hurtig. Særlig gjelder det ørret.

– Laks vokser seks prosent per dag. Ørret vokser åtte til ti prosent per dag.

Større smolt
I likhet med mange andre fiskeoppdrettere har eierselskapet Blom Fiskeoppdrett valgt å satse på større smolt for å redusere produksjonstid i sjø – og med det eksponering mot lakselus.

– Nå har vi begynt å levere 300 grams fisk på våren. Da får vi kortere tid i sjøen og mindre avlusning. Det er vårt mål, og det er det Blom vil ha.

Flaskehals
Vi skriver september, men det er lummert. Torden ruller over fjellene inne på fastlandet. Strømsnes Akvakultur har konsesjon til å produsere 2,5 millioner fisk årlig. Men større fisk innebærer større kar og økt produksjonsareal. Settefiskanlegget her er sprengt inn i fjellet, og begrenset areal er en klar flaskehals.

– Vi vaksinerer all laks med den nye 7-komponents vaksinen. Før måtte vi stikke fisken to ganger, nå gjør vi det kun en gang. Vaksineringen skjer maskinelt, forteller Nyhammer.