– Ser ut som aktører i næringen er glad i å kuppe patenter

Nyheter
800

Tirsdag kunne iLaks fortelle om selskapet Mekon som har utviklet en ny robotvaskemaskin med egen fremdriftsordning som rengjør flyteringer raskere og bedre enn tidligere.

Les også: Knallblå robot renser ringen raskere

– Rett skal være rett. Denne og den som Akva group selger ble patentsøkt og jeg hadde patentet på begge, men interessen fra næringen var null for tre-fire år siden. Derfor ble patentet frafalt.

Det sier Gjermund Olsen til iLaks.

Ukultur
Herøyværingen jobber idag som driftstekniker i Marine Harvest, men er geskjeftig og har utviklet en rekke ideer knyttet til fiskeoppdrett. Han mener det brer om seg en ukultur knyttet til innovasjon i oppdrettsnæringen.

Tegning av Gjermund Olsens vaskerobot.

– Det vitner om en lite innovativ næring som ikke tar tak i gode ideer før de er blitt mange år gamle, samt at det ser ut som aktører i næringen er glad i å kuppe patenter, sier han, og viser spesifikt til eksempelet med luseforsker Baard Johannessen og hans patenterte kombinasjonsmetode.

Les også: – Jeg har en viss anelse om at dommen ikke er riktig

Ikke konflikt
Merete Løvmo, som representerer Mekon, avviser at deres robot er bygget på Olsens nå frafalte patent.

– Denne ringvaskeren er utviklet av Mekon AS sammen med KB Dykk AS, over flere år og ulike løsninger. Det finnes fra før løsninger i markedet, men et eksternt byrå kjørt en patentanalyse og de kan ikke finne konflikt med eksisterende løsninger. Dette gjelder også vaskeren Aqua group selger, sier Løvmo til iLaks.

Tegning av Gjermund Olsens vaskerobot.

– Jeg har flere gode patenter som næringen ikke viser noen interesse for. Disse har jeg ikke frafalt enda. Det virker kanskje som det er vanskelig å få realisert gode ideer i næringen uten de rette kontaktene eller å være en del av spesielle miljøer, sier Olsen og spør seg om dette er en lukket verden.

– Det som jeg vil vektlegge er vanskelighetene med å få realisert ideer uten å være en del av spesielle miljøer, presiserer helgelendingen.

Skisse av Gjermund Olsens vaskerobot – sett ovenfra.

Erfaren
Olsen har lang fartstid. Han har jobbet i næringen i 30 år. Først som lakseoppdretter i Herøy i Nordland. Etter tap knyttet til ILA, solgte han selskapet til det som nå er Marine Harvest.

Han var også med på å bygge den første servicebåt og var med det med på å starte servicebåtnæringen i Norge i 1997. Båten ble bygget etter samme konsept som hovedkonseptet er i dag på båtene som blir bygget.

Olsen har bygget tre servicebåter, der den siste var MS Typhoon i 2007.

– Jeg har bedre konsept i dag, men ingen interesse, sier han oppgitt til iLaks. – Har sendt ut ideene til hele Norges oppdrettsnæring og utstyrsleverandører – uten en tilbakemelding fra noen. Likevel dukker ideene opp som ferdige utviklede produkter en stund senere.

Utdrag av dokument for patentkrav.