Ser mest frem til å møte de langveisfarende gjestene

Nyheter
0

Dagen før dagen ved Nidelva.

I Trondheim Spektrum rigges og klargjøres det før det braker løs med årets AquaNor i morgen. Det meste ser tilsynelatende ut til å være på stell. Ingen løper eller roper høyt om at noe mangler eller ikke fungerer.

En truck beveger seg sakte, men sikkert langs den relativt trange passasjen mellom standene. Dette har sjåføren gjort før. Lasten er den nyeste modellen av vaksinemaskinen til PHARMAQ Fishteq. Produksjonsleder Jørn Ståle Pettersen og daglig leder Dagfinn Strømme står klar til å pakke maskinen i 350 kilo stål ut av plasten.

– Dette er en helt flunkende ny maskin vi har produsert på Nesna. Men denne blir nok ikke for salg, den er mest rigget for å ha som utstilling, smiler Pettersen.

Selskapet har tre ulike modeller av typen NFT, som det i dag er rundt 110 eksempler av ute i markedet. I underkant av halvparten i Norge

– Vi håper å komme i kontakt med en god del nye kunder utenfor Norge. Her hjemme vaksineres rundt 70 millioner laks i året med denne maskinen. Så markedet her hjemme er ganske godt dekket med vaksineringsmaskiner, forteller Dagfin Strømme.

– Potensialet ligger der ute og for andre arter enn laks. Jeg vet det kommer en god del besøkende fra Hellas, Japan og Brasil, der vi i dag har ti slike maskiner som vaksinerer tilapia, forteller han.

Stiller med bølgetank
Sist uke uttalte fiskeriminister Bjørnar Skjæran at havbruk til havs kan bli et nytt industrieventyr. Det er nok en dag teamet fra Aker Solutions ser frem til.

Henrik Henriksen og Kristoffer Jakobsen, Aker Solutions. (Foto: Steve Hernes).

De stiller med egen bølgetank som genererer skalerte bølger, for anledningen justert til 15 meters bølgehøyde. Henrik Henriksen forteller det skal mye logistikk til for å få denne tanken trygt frem til Trondheim. Kristoffer Jakobsen er Head of Technology for akvakultur hos selskapet.

– Vi utvikler løsninger sammen med kunder, men her på messa har vi med oss vårt eget konsept, Aker Solutions Ocean Cage. Her får vi vist frem forskjellen på sjøtilstanden mellom tradisjonelle anlegg, eksponerte lokaliteter og offshore, sier han.

– Det er flere selskaper som allerede har meldt interesse for havbruk til havs, og flere vil komme. Vår ambisjon er å kunne levere flere enheter per år når dette blir en reell industri. Løsninger utviklet i samarbeid med kunde, eller våre egne løsninger, sier Jakobsen.

Ny løsning for ROV operatører
Lars Halvard Nilsen har de siste tjue årene tatt turen fra Rørvik til bredden av Nidelva. I har ser den daglige lederen i Navy Electronics frem til å vise frem én av deres nyvinninger.

Lars Halvard Nilsen, flankert av Halvard Nygård med VR-brillene. (Foto: Steve Hernes).

– Vi har forberedt oss og godt, så nå er vi kjempeklare. I år skal vi vise frem våre integrerte bro og ROV løsninger i samarbeid med våre brukere. Det nye i år er å få vist frem vår nye integrerte og kompakte ROV-stasjon, sier han.

– Hele løsningen er nå integrert i en konsoll. Det gjør at det er lett å montere i mindre båter. Vi har allerede montert én, som kan sees ombord på «FDA Mimmi», som ligger til kai ved Skansen. På den har vi levert hele broløsninga, Navy Innovation Bridge, forteller Nilsen, før de går i gang med siste testing av VR-briller og at alt annet fungerer som det skal i morgen tidlig.