Sekkingstad etablerer nytt selskap: – Håper fokus blir på virksomheten og ikke konflikter med andre

Nyheter
1833

Etter flere år med konflikter ved slakteriet på Skaganeset i Sund kommune, prøver administrerende direktør Even Hopland i Sekkingstad å stake ut en ny kurs. 

I forrige uke gikk Sund Laksepakkeri, som slaktet og pakket laks for Sekkingstad, til skifteretten. Ifølge en pressemelding fra Sekkingstad var årsaken til konkursen rettssaken i Bergen tingrett, der Sund Laksepakkeri i fjor sommer ble dømt til å betale erstatning til NNN-organiserte samt saksomkostninger på rundt 20 millioner kroner.

Nå skal slakteriet drives videre med Sekkingstad-gruppen som hovedeier. I tillegg jobbes det med flere eiere i form av privatpersoner eller selskaper, som er tilknyttet bransjen. Det bekrefter administrerende direktør i Sekkingstad, Even Hopland, overfor iLaks.

– Vi ble enig med boet på fredag, og avtalen går ut på at vi kjøper boet av Sund Laksepakkeri. Vi starter selskapet Fjord Processing, hvor alle ansatte i Sund får tilbud om jobb i det nye selskapet med de samme lønns- og rotasjonsbetingelsene. Foreløpig er arbeidskontraktene de hadde i Sund videreført med 30 dager inntil alt det formelle rundt Fjord Processing er på plass. Det er god stemning blant de ansatte, sier Hopland.

Bobestyrer har bekreftet overfor Bergensavisen at kjøpssummen er på 500.000 kroner.

– Hvorfor går Sekkingstad-gruppen inn som hovedeier?

– Slakteriet har vært drevet av eksterne eiere siden 2012, og i de fleste årene har det fungert, men de har vært konfliktfylt siden 2017. Det har vært konfliktfylte år for de som jobber der, og dårlige år for slakteriet generelt. Det er disse eksterne faktorene, som gjør at vi nå tar dette hjem. Det viktigste fremover er at man skal få lov å bruke tid på det man er god på, nemlig slakting og foredling av fisk, og ikke mesteparten av tiden på konflikter, forklarer Hopland.

Positiv til fagorganisering
La oss oppsummere litt hva som har skjedd de siste tre årene. I 2017 tok Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbunds (NNN) ut sine medlemmer i streik i produksjonsselskapet til Sekkingstad, Norse Production, og krevde at det kom på plass en tariffavtale for medlemmene. 34 dager senere var tariffavtalen signert, og streiken dermed over.

I 2018 ble Norse slått konkurs, og Sund Laksepakkeri tok over slakting og pakking av laks for Sekkingstad. Ingen av de fagorganiserte som tidligere hadde streiket, fikk jobb i den nye virksomheten. 

De organiserte gikk derfor til sak mot Sund Laksepakkeri med krav om ansettelse ved den nye virksomheten, alternativt for få erstattet det tapet de de mente de hadde hatt ved å stå uten arbeidsinntekt. Utfallet ble altså at de NNN-organiserte vant rettsaken i Bergen tingrett.

Hopland sier til iLaks at de er positiv til fagorganisering i det nye selskapet Fjord Processing.

– Det vi ikke vil gi etter for er sentralt press for arbeidstid som ikke passer for de ansatte eller som gir oss fleksibilitet. Forsøk på å presse frem ulik lønn mellom organiserte og uorganiserte vil heller ikke føre frem hos oss. Det til grunn ønsker vi et godt samarbeid med fagorganisasjonene, sier Hopland.

Saken fortsetter under bildet.

Sekkingstads slakteri på Skaganeset i Sund kommune. FOTO: Trine Forsland

– Vi synes det er underlig de takket nei
I januar møttes for øvrig de 45 NNN-organiserte og Sund Laksepakkeri til rettsmekling, som ikke førte frem. Dermed var det duket for en ny runde i retten, men dette blir det mest sannsynlig ikke noe av etter konkursen i Sund Laksepakkeri.

– Det var to ting rundt dette forliket. For det første var det forliksforhandlingene i januar. Vi var ikke en del av disse forhandlingene, men vi sa til Sund Laksepakkeri at hvis forhandlingene førte frem og det ville skape ro, så var vi villig til å bidra med to millioner kroner. Senere etter at disse forhandlingene kollapset, ble det også sendt et skriftlig tilbud med samme tilbud til NNN. Dette var også i forståelse med oss fordi Sund ikke hadde pengene til å gjøre opp saken. Dette tilbudet ble også avvist av NNN, sier Hopland.

Ifølge Frifagbevegelse.no har de NNN-organiserte fått dekket lønnsutgiftene fra lønnsgarantifondet. Det det ikke har, ifølge nettstedet, er 100.000 kroner i erstatning hver, som til sammen utgjør 4,5 millioner kroner.

– Vi tilbød oss altså å dekke 45.000 av 100.000 kroner, og dette takket de nei til. Det synes vi er underlig, og ville i praksis også medført at konkursen ville vært unngått, mener Hopland.

– Det måtte ha vært på rundt ti millioner kroner hvis vi skulle ha vurdert det seriøst, sier nestleder i NNN, Jarle Wilhelmsen til FriFagbevegelse, og legger til:

– Hadde det vært litt moralsk ryggrad i Sekkingstad så hadde de betalt kravet. Sund Laks har ikke penger, men Sekkingstad har en milliardomsetning og har mulighet til å betale de millionene som Sund skylder.

Sekkingstads slakteri på Skaganeset på Sotra. FOTO: Aslak Berge

Hopland mener Wilhelmsen selv satt på nøkkelen for å unngå konkurs.

– Han kunne takket ja til et forlik som ville gitt 45 av 100 tusen til hver av de som var involvert. Jeg kan for øvrig berolige fagforeningslederen med at både hode, ryggrad og hjerte er intakt. For oss er det en grense for mye vi vil betale for en ikke rettskraftig dom, på et selskap vi ikke eier og som vi er uenig i, sier Hopland.

Moxnes kritisk til Sekkingstad
En annen som har reagert på konkursen til Sund Laksepakkeri er Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes. Hvis loven endres slik Rødt vil, kan arbeidstakere i en konkursbedrift kan få de samme rettighetene som ved oppkjøp, skriver Frifagbevegelse.no.

– Saken med Sund Laks viser at det er nødvendig å tette dette hullet i lovverket. Hvis arbeidsmiljøloven hadde vært endret ville det fortsatt vært tariffavtale ved bedriften, sier Moxnes.

Mandag sendte Moxnes et skriftlig spørsmål til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H), der han spurte hva Røe Isaksen vil gjøre for å hindre at arbeidsgivere bruker konkurs for å nekte de ansatte tariffavtale og slippe rettslige erstatningskrav.

«Det er all grunn til å tro at måten Sekkingstad har organisert seg på, med underselskaper, er gjort for at Sekkingstad skal kunne betale laksearbeiderne så lav lønn som mulig, slippe tariffavtale og nå også unngå å betale erstatning», skriver blant annet Moxnes i sin begrunnelse.

Hopland mener Moxnes har misforstått hva som har vært stridstema.

– Lønn er allmenngjort og lik i bransjen. Det er arbeidstid, muligheten for å jobbe mye i en periode og ha fri en annen, som det ikke har vært mulig å løse med NNN. Det er selvsagt fritt frem å organisere seg hos oss. Moxnes er velkommen på besøk til oss om han ønsker å forstå fremfor å øke konfliktnivået, sier Hopland til iLaks.

Vil ha mindre fokus på konflikter
Hopland tok over som administrerende direktør i Sekkingstad 1. mai i fjor. Om de siste årene, hvor det har har vært turbulente forhold ved slakteriet, sier Hopland dette:

– Med et så komplisert saksbilde ville det alltid kunne vært gjort ting annerledes fra begge parter. Men selve kjernen i konflikten om arbeidstiden, tror jeg selv ikke kunne blitt løst med noen grep. Hovedlinjen og de valg som er tatt hos Sekkingstad står jeg fullt og helt bak.

Han er klar på hva han ønsker skal annerledes fremover med det nye selskapet sammenliknet med Norse Production og Sund Laksepakkeri.

– Jeg håper den største tingen som blir annerledes at det blir fokus på selve virksomheten og ikke konflikter med andre. En slik endring vil utgjøre en enorm forskjell for oss, avslutter Hopland.