ScaleAQ: – Investeringer på sjøbasert har falt med 40 prosent

Nyheter
0

Investeringstørken i havbruksnæringen kan skape grobunn for kompetanseflukt.

Nylig uttalte lederen for næringskomitéen på Stortinget, Willfred Nordlund (Sp), seg om hvordan han opplevde investeringssituasjonen i Norge. Nordlund hevdet at det ikke stod så dårlig til i leverandørindustrien. Han var oppgitt over det som han opplevde som svartmaling av situasjonen i havbruksnæringen.

– Jeg lurer på hvorfor disse investeringsprosjektene er tatt opp igjen i den næringen. Og så lurer jeg på hvorfor generelle investeringer har 25 prosent økning. Det tyder ikke på at det er blitt et politisk Nicaragua, som noen prøver å tegne et bilde av. Heller tvert i mot, uttalte han til iLaks.

Les også: – Det tyder ikke på at det er blitt et politisk Nicaragua

Ikke business as usual
Men Willfred Nordlund får ingen hurra-rop eller støtteerklæringer fra næringen. Kommunikasjonsdirektør i ScaleAQ, Lucie Eidem, forteller at de har opplevd et voldsomt fall i ordrer til sjøbasert oppdrett i Norge.

– Investeringer på sjøbasert har falt med 40 prosent, sammenlignet med fjoråret. Det vil jeg mene er en markant nedgang. Så det går ikke an å si at det er business as usual, kan hun fortelle til iLaks.

Eidem er ikke i tvil om at fallet har sammenheng med usikkerheten som er skapt rundt endrede rammevilkår.

– Ordrenedgangen på sjømatrelaterte investeringer i Norge kan forklares med de rammebetingelsene som næringen er blitt eksponert for det siste året. Det er lett å se at dette har en sammenheng med grunnrenteskatten og alle endringene i rammebetingelsene som har truffet denne bransjen, sier hun.

Vekst i utlandet
For en internasjonal aktør som Scale AQ er kanskje ikke dette så dramatisk. Men isolert sett for det norske markedet er det en annen historie.

– Det er jo selvfølgelig synd for norsk næringsliv og for alle dem i verdikjeden. Ikke minst ringvirkningene det gir for arbeidsplassene som denne bransjen skaper, langs hele kysten, sier Eidem.

Leverandørkjempen, som kontrolleres av SalMar-eier Kverva, vil fortsette å levere mye i Norge. Men det fordrer at investeringstakten tar seg opp og at aktørene har muligheten til å innfri.

– Det har vært en veldig mager høst i Norge for oss. Dersom vi ikke får disse investeringene i Norge, så vil de komme i andre deler av verden. Jeg tror at veksten i større grad vil skje i andre deler av verden. I Canada for eksempel, forteller hun videre.

Dersom det skjer, synes hun det vil være vemodig, sett med norske øyne.

– Det er veldig mye kompetanse som Norge har opparbeidet seg, eksempelvis innenfor offshore, som nå er kompetanse som brukes i den norske leverandørindustrien. Denne benyttes til å utvikle nye teknologiske løsninger til havbruksnæringen.

Utflagging av kompetansearbeidsplasser?
Lucie Eidem er svært opptatt av den norske spisskompetansen på bærekraft. Hun tror at det der er et betydelig potensiale. Gitt at man evner å holde på ledertrøyen.

– Vi er i en særposisjon internasjonalt, som vi absolutt bør ha som mål om å opprettholde. Norge kan være en motor i den bærekraftige omstillingen til den internasjonale havbruksnæringen. Men da handler det om å være premissgiveren ved å være den ledende leverandøren, tror hun.

Men kommunikasjonsdirektøren er bekymret for at Norge kan miste sitt kompetansemessige konkurransefortrinn innen sjøbasert oppdrett.

– Når vi har sett den nedgangen som har vært, er det klart at man blir bekymret for at Norge kan miste den posisjonen. Det er jo en kompetanse som vi har vært verdensledende på, som det har tatt 40-50 år å videreutvikle og få på plass. Denne ønsker vi selvfølgelig å opprettholde, sier Eidem.