Satser penger på landbasert laks: Witzøe går inn på eiersiden i Columbi Salmon

Nyheter
0

Columbi Salmon har gjennomført en  kapitalinnhenting på 162 millioner der blant annet Ferd, Refsnesfamilien og Kverva Finans har deltatt.  

Investeringsrunden ble foretatt i tredje kvartal. I tillegg til Ferd og Refsnes-familien deltok Gustav Witzøes investeringsselskap Kverva i emisjonen. Dette styrker og underbygger et videre industrielt samarbeid mellom familiene Witzøe og Refsnes i etterkant av SalMars 665 millioner kroners kjøp av 45 prosent av aksjene i Refsnes Laks. Refsnesfamilien er den største aksjonæren i Columbi Salmon etter emisjonen, med en eierandel på 43 prosent. Totalt har selskapet hentet inn 482 millioner kroner de seneste ni månedene. 

– Vi er svært stolte over å ha fått noen av verdens ledende private havbruksinvestorer på  eiersiden. Refsnes-familien sin 103-årige industrielle erfaring har vært avgjørende i  oppstartsfasen. Kapitalinnhentingen tar oss et viktig skritt videre på veien mot å realisere vårt  første anlegg i Belgia. Anlegget og det tilhørende lokale økosystemet vil posisjonere Columbi Salmon som EUs mest bærekraftige havbruksselskap, sier Anders Hagen, administrerende direktør i Columbi Salmon, i en pressemelding. 

Bygger storskalaanlegg i Belgia
Columbi Salmons ambisjon er å bli Europas ledende «bærekraftige lakseoppdretter på land», og i første omgang bygger selskapet et anlegg i Oostende i Belgia med en kapasitet på 12.000 til 15.000 tonn laks per år. I tillegg til fisk skal anlegget produsere grønnsaker og salat  basert på avfall fra fiskeproduksjonen.  

– Vi er i full gang med utviklingen av anlegget i Oostende, som skal bli verdens mest  avanserte, sikre og bærekraftige. Drivkraften vår er å bygge både mer effektivt og  bærekraftig enn hva noen har sett tidligere, slik at produksjonen blir lønnsom, fotavtrykket  lavt og fiskevelferden god, sier Hagen. 

Anlegget ligger en drøy times kjøring unna franske Boulogne-sur-Mer, et episenter for sjømat i Europa. Herfra når man store deler av det samlede markedet for laks i Europa på kort tid. At laksen har kort vei ut til konsumentene er en av hovedårsakene til at det første anlegget legges til Belgia. 

Sikter mot børs
Columbi Salmon har som mål å få selskapets aksjer notert på en egnet markedsplass og å  etablere flere anlegg i Europa. 

– Vi har hele veien kommunisert at vi ser for oss en børsnotering på sikt. Vi har det imidlertid ikke travelt, og vil med denne kapitalinnhentingen være på rett vei mot å realisere anlegget i Belgia. Kvalitet er viktig i alt vi gjør, og vi skynder oss sakte, sier Hagen.