De har kalt det Integrated Multitrofic Aquaculture (IMTA). Her er flere forskjellige oppdrettsformer samlet: Tare, kamskjell og blåskjell – i tillegg til laks.
Naturlig filter
The Scottish Salmon Company driver IMTA ved en av selskapets lokaliteter i Loch Fyne, en fjordarm vel en times kjøretid vest for Glasgow.
– Opplever dere at tare og skjell vokser raskere ved oppdrettsanleggene?
– Vi henter informasjon fra det nå på forskjellige arter. Det er vanskelig å måle det eksakt. Men det er et naturlig filter. Dette er en win-win, sier Ian MacIntyre, sjef for region South i The Scottish Salmon Company, til iLaks.
Les også: – Her er det fryktelig mye ressurser vi skulle brukt andre steder
SSC har et samarbeid med selskapet MARA Seaweed i Edinburgh.
Humankonsum
– Vi har solgt en del til dem, sier MacIntyre.
– De har produkter rettet mot humankonsum og selger på kontrakt med Marks & Spencer, supplerer Nicki Sturzaker, kommunikasjonsrådgiver for SSC.
Det er en smaksforsterker MARA har utviklet. Taren tørkes og males opp, og ifølge Sturzaker er ambisjonen til MARA intet mindre enn å kapre en plass ved siden av salt- og pepperbørsene på restaurantbordene.
– Tare og skjell filtrerer vannet, og gir gjensidig nytte, da de henter næringstoffer som kommer ut av fisken. Begge fungerer godt for hverandre. Vi har drevet med det to og et halvt år. Det virker bra, sier MacIntyre.