Salmon Eye til topps i tysk designkåring: – Imponerende og visjonær

Nyheter
0

Besøkssenteret i Hardangerfjorden får anerkjennelse for sitt spesielle utseende og budskap, i 2024-utgaven av «German Design Awards».

– Vi er stolte av å bli tildelt gull i kategorien «utmerket arkitektur», skriver Salmon Eye på sin Facebook-side.

«Salmon Eye er utvilsomt imponerende og visjonær: Den sfæriske, flytende bygningen overrasker med spektakulær arkitektur. Innpakket i sølvfarget fiskeskjell fra utsiden, rommer interiøret et utstillingsrom for akvakultur, og en eksklusiv gourmetrestaurant».

Slik begynner juryens begrunnelse, som gjengis av Salmon Eye. Den fortsetter slik:

«Besøks- og læringssenteret i Hardangerfjorden er et imponerende eksempel på en fiskekultur som tar vare på ressursene. I en ekstraordinær atmosfære blir besøkende gjort oppmerksom på en mer ansvarlig tilnærming til havet. En dristig arkitektur som inspirerer».

Lakseøyet sett fra fugleperspektiv. Foto: Salmon Eye

To prestisjepriser på tre uker
Prisvinnerne vil motta heder og ære på selve prisutdelingen i Frankfurt i januar, skriver German Design Award på sine nettsider.

Dette er andre gang på under én måned at Salmon Eye går til topps i en europeisk kåring.

I slutten av november fikk lakseøyet fransk kudos for sitt kjøkken, da restauranten Iris mottok «Game Changer»-prisen.

Les også: Gourmetrestauranten på Salmon Eye vant fransk prestisjepris: – Jeg er både rørt og stolt

Prisen gis ut av La Liste, som anses for å være en av verdens mest innflytelsesrike restaurantguider. Dette var første gangen en norsk restaurant vant prisen.

Visningssenteret står i fare
I Havbruksutvalgets rapport om tillatelsessystemer i havbruk, som ble lagt frem i september, foreslår de blant annet å avvikle ordningen med visningskonsesjoner.

Dette skapte reaksjoner blant flere visningssentre, og Eide Fjordbruk sitt lakseøye er blant sentrene som kan rammes, dersom dette vedtas.

– Salmon Eye er et dyrt prosjekt, som aldri kommer til å bli lønnsomt, sa daglig leder i Eide Fjordbruk, Sondre Eide, til iLaks etter at rapporten ble lagt frem.

Sondre Eide. Foto: Eide Fjordbruk

– Ordningen med visningssentre har vært en ganske bred ordning, med mange konsept. Samtidig har det vært viktig for Eide å etablere et senter som blir driftet uavhengig, for å bli en drivkraft i arbeidet med innovasjon, utvikling og framtidig matproduksjon fra havet, fortsatte han.