SalMars og Akers offshore-satsing truet av skattesjokk

Nyheter
0

Ender prestisjeprosjektet SalMar Aker Ocean i møllposen?

Det var et omfattende medieoppbud da to av landet rikeste menn, Gustav Witzøe og Kjell Inge Røkke, presenterte samarbeidet i Trondheim. Duoen SalMar og Aker skulle utvikle en offshore-satsing på lakseoppdrett. Oppdrett i åpent hav. Under navnet SalMar Aker Ocean, eid 50/50 av de to industriselskapene.

– Vi har en ambisjon om 150.000 tonn innen 2030, sa Gustav Witzøe offensivt da planene ble fremlagt i slutten av august i fjor.

Forandret
På spørsmål om hvorfor Aker ikke hadde satset på laks tidligere, svarte Kjell Inge Røkke:

– Det er en enkel grunn. Jeg hadde ikke troa på det. Men jeg er stum av beundring av det Gustav og andre har fått til. Det er en næring som har blitt forandret. Til en viktig industri. Med en rivende teknologisk utvikling.

Smart Fish Farm. ILLUSTRASJON: SalMar

Men med regjeringens ferske grunnrenteforslag er det ikke åpenbart at oppdrett av laks i åpent hav, som SalMar i en årrekke har gått i bresjen for, blir en viktig industri. For verken SalMar, Aker eller Norge.

Les også: Skatt på alle bauger og kanter

Ser gjennom
SalMars konsernsjef, austevollingen Linda L. Aase, er ikke spesielt meddelsom på spørsmål om hvordan den foreslåtte grunnrenteskatten påvirker Frøya-selskapets investeringsplaner på åpent hav.

– I kraft av det nye skatteforslaget ser vi nå gjennom alle fremtidige investeringer, sier hun til iLaks.

SalMars «Ocean Farm 1» på Håbranden.
Foto: Øystein Haugen

Men kan du være mer spesifikk? Her er det jo milliardverdi i hver eneste rigginvestering. I tillegg kommer annen infrastruktur, som større smolt og brønnbåter, for å betjene riggene?

– I kraft av det nye skatteforslaget ser vi nå gjennom alle fremtidige investeringer, gjentar Aase.

Norge er forøvrig det eneste landet i verden med et regjeringsforslag om grunnrenteskatt for havbruk. Hvorvidt det finnes noen gode argumenter for å gjøre en slik offshore-satsing i norsk territorialfarvann, ønsker Aase ikke å svare på.

SalMar har, gjennom 50 prosent-eide Scottish Sea Farms, en betydelig oppdrettsaktivitet i Skottland. Gjennom eierskapet i Arnarlax, har SalMar også lakseoppdrett på Island.