SalMar misbrukt i nytt svindelforsøk

Nyheter
1567

211.614 euro viser sluttsummen på en pro forma faktura for eksport av seks tonn tørkede sjøpølser. Den er sendt fra SalMar Seafood AS, med identisk forretningsadresse som den børsnoterte lakseoppdretteren på Frøya. Selskapets segl viser imidlertid at forretningsadressen er postboks 36, Svartneset, 9950 Vardø.

Men SalMar Seafood AS er ikke registrert i Brønnøysundregisteret. Og SalMar selger slett ikke tørkede sjøpølser.


Sikter mot Asia
Svindelforsøket kan se amatørmessig ut for norske bransjeaktører. Men det er ikke like åpenbart for fiskekjøpere i utlandet. De tørkede sjøpølsene fra SalMar Seafood markedsføres for tiden i det asiatiske markedet.

– Vår kunde i Asia – var «helt» trygg på opplegget – pro forma faktura fra Norge. Merkelig nok henleder bankopplysningene til Irland, skriver en fiskeeksportør i en epost til iLaks – under dekke av anonymitet.

Svindelplanen er 30 prosent forskuddsbetaling mot skipningsdokument.

– Vi kjenner til at miljøet har innkassert forskudd fra Iran (anslagsvis 200.000-300.000 dollar), for planlagt eksport av laks, legger han til.

Copycat
Børsnoterte SalMar frontes gjennom bruken av hjemmesiden www.salmarseafood.com – som har klare likhetstrekk med SalMars egen hjemmeside. Det fiktive selskapet tilbyr for tiden 50 tonn laks, fra 2-3 kilo og opp til 9+, på hjemmesiden til det internasjonale nettavisen og handelsplassen www.fis-net.com. Her loves levering innen fem til syv dager etter bekreftet ordre. Kontaktinformasjonen er rikholdig, og inneholder kontaktinformasjon fra både Salten N-950, SalMar Seafood, SalMar og Fræna Seafood.

Utdrag fra tilbudsdokument på www.fis-net.com

Majoritetseier og gründer Gustav Witzøe dras, som påstått kontaktperson, også inn i svindelforsøket. iLaks har prøvd, men foreløpig ikke lyktes i å innehente en kommentar fra Witzøe.

Witzøes nære medarbeider Jørn Erling Larsen sier til iLaks at han ikke kjenner til saken.

Foruten SalMar, nevnes også de angivelige forretningspartnerne Salten Aqua, Martin Birknes Eftf (Firda Seafood) og Fræna Seafood her – på bunnen av fakturaen.

Gjenbruk
Det er ikke første gang Salten Aquas pakkeri N-950 og Fræna Seafood dras inn i svindelforsøk.

Les også: Salten Aqua oppdaget svindelforsøk: – Kunden syntes laksen var for billig

iLaks har i flere saker avdekket bruken av firmanavnet Fræna Seafood, i utgangspunktet et helt reelt og legitimt selskap med base i Hirtshals, som utgangspunkt for svindel. Eieren av det virkelige Fræna Seafood, eksilnordmann og fiskeeksportveteran Ole Hatlebakk, politianmeldte i september 2015 saken.

Les også: Lakseaktører misbrukt i svindelforsøk

iLaks var på samme tidspunkt i direkte kontakt med svindlerne – under dekke av å kjøpe laks.

Men politianmeldelsen ga åpenbart ikke ønsket effekt. I juli i år var Fræna Seafoods navn igjen trukket inn i bedrageriforsøk. Nå brukes Fræna Seafood igjen, i skyggen av SalMar, som utgangspunkt for fiskesvindel.

iLaks’ henvendelser til epostkontoen [email protected] er ikke blitt besvart.