Lakseaktører misbrukt i svindelforsøk

Nyheter
2268

– Vi synes ikke det er kjekt i det hele tatt, sier Håkon Åsvang til iLaks.

Åsvang er innkjøper i Bravo Seafood i Florø. Lakseeksportøren er en av flere som er blitt misbrukt av nettsiden www.fraenaseafoodco.eu.

Fiktivt selskap
Sammen med Bravo-kollegene Svein Bruheim og Tore Svarstad er Åsvang avbildet på hjemmesiden til det fiktive eksportselskapet.

– Det er et svindelforetak som noen har brukt oss. Det er nå anmeldt til politiet. Men det ser ut til at det er vanskelig å få stengt ned siden, de sier den ligger på en amerikansk server, forlarer Åsvang oppgitt.

Kjeltringer
Svindelforsøket er ikke et enkeltstående tilfelle.

– Vi har også blitt forsøkt svindlet av andre: Det utgir seg for å være seriøse selskaper, men fisken skal leveres på et annet sted enn det som er vanlig. Det er kjeltringer som prøver seg. Om det er de samme, vet ikke jeg.

Les også: Stjal laks for 800.000 kroner

– Nå så vi at Marine Harvest mistet en bil. En må være paranoid, eller så kan en bli lurt. Det har nok forsvunnet noen vogntog, sier han.

Bergenseksportøren Ove Grøhn, daglig leder i Aqua Marin Farming, er en kunde av Bravo Seafood. Han er oppgitt å være produksjonsjef i fiktive Fræna Seafood i det som kan ligne et identitetstyveri.

Ubehagelig
– Det er ubehagelig at ens navn blir brukt til å lure kunder ute i verden, sier Grøhn til iLaks.

– En ting er at kunden ute blir lurt og taper penger, men jeg, gutta i Bravo Seafood AS og Ole Hatlebakk i Fræna Seafood AS kan risikere å møte kunder ute i verden som har et bilde av oss som svindlere. Internettsiden er profesjonelt laget og det synes som om svindlerne har stor bransjekunnskap. Jeg ser ikke bort fra at flere er lurt og at saken kan ha et stort omfang, sier Grøhn, og legger til: – Disse svindlerne bør stoppes nå!

Logoen og øvre del av nettsiden er praktisk talt identisk med trondheimseksportøren Gaia Seafoods’.

– Jeg har registrert det. Vi hørte at det var politianmeldt. Noe mer har vi ikke tenkt på det, sier daglig leder Per Terje Pettersen i Gaia Seafood.

Virkelig selskap
Eier av det virkelige selskapet Fræna Seafood er den utflyttede frænaværingen Ole Hatlebakk.

– Politiet jobber med å få den lukket, sier han om hjemmesiden.

– For det første har ikke Fræna Seafood noen hjemmeside, fordi det er et selskap som vi bruker til å kjøpe fisk fra folk som vi kjenner, for det andre kan jeg ikke se for meg at noen i Norge vil selge fisk til dem. Det er for enkelt å gjennomskue, sier han om det han definerer svindlerne som hackere.

Hatlebakk er basert i Hirtshals. Foruten Fræna Seafood, driver og eier Hatlebakk O.H. Fiskeeksport, samt verdens største landbaserte oppdretter av laks, Danish Salmon. Han mener dette er en Nigeria-svindel.

– Jeg har gitt opplysningene videre til Molde Politikammer. Sånne folk lager flere sider, det kan du være sikker på. De har nok jobbet med fisk, men vi har ringt dem og prøvd å handle med dem. Det tar ikke ett minutt en gang før du hører det er svindel. For det første snakker de ikke norsk. De har norske navn, men snakker ikke norsk. Det er amatører. Jeg kan aldri tenke meg at noen i Norge hopper på når det er en afrikaner som snakker gebrokkent engelsk. Men noen ute i verden kan bli lurt.

– Men, som sagt, det er politianmeldt, avslutter Hatlebakk

Ingen hjemme
Da iLaks ringer de kontaktpersonene som er oppgitt, settes linjen over til en amerikansk telefonsvarer.