SalMar får millionbot for hendelse i Hammerfest

Nyheter
0

Klagesaksenheten i Mattilsynet opprettholder gebyr på i overkant av én million kroner – ilagt Norwegian Royal Salmon (NRS) for snart tre år siden.

På tampen av 2021 fattet Mattilsynet vedtak om gebyr etter en dødelighetshendelse på Kokelv i Hammerfest. Lokaliteten tilhørte da NRS, som ble en del av SalMar året etter.

Gebyret ble satt til 1.013.510 kroner.

SalMar/NRS har klaget på vedtaket i et forsøk på å få boten slettet eller redusert. I juli i år ble klagen avvist av Mattilsynets klagesaksenhet.

Knallhard vurdering
Mellom 29. mars og 3. april i 2021 ble rundt 541.400 fisk fra settefiskanlegget Salangsverket satt ut på Kokelv. Boten er en reaksjon på at 118.000 fisk døde i løpet av de to første månedene etter utsettet.

115.889 fisk døde i løpet av én måned, som utgjør en dødelighet på 26,5 prosent den første måneden. Temperaturen ved settefiskanlegget skal ha holdt åtte grader før utsettene, mens den i sjøen ved lokaliteten var under tre grader.

Mattilsynet mener at dyrevelferdsloven og akvakulturforskriften ble brutt, og at det er snakk om en grov hendelse som kunne vært forebygget.

«Utsett i sjøtemperatur under 4 grader øker sannsynligheten for sårsykdommer hos fisk. Ved så lav sjøtemperatur går alle prosesser i fisken langsommere og små skader i slimlag og hud repareres saktere, med økt fare for utvikling av vintersår og dødelighet,» skriver Mattilsynet i sin vurdering av hendelsen på Kokelv. Her en fisk med vintersår. Illustrasjonsfoto: Skretting

Helsekontroller fra ukene før utsett tydet ikke på at fisken var i dårlig form. Men laksen tålte overgangen fra settefiskanlegg til kald sjø i Finnmark dårlig. Store deler av fisken døde som følge av tenacibaculoseinfeksjon (vintersår).

Uaktsomt
«Det medførte unødig lidelse og påkjenning for et høyt antall dyr, og også over tid, da det for flere av fiskene tok uker før de døde av påkjenningene». Det skriver klagesaksenheten om hendelsen, i et brev til advokatfirmaet Wikborg Rein og SalMar Farming.

Enheten vurderer at lovbruddene ble begått uaktsomt, men at selskapet burde forutsett at utsettene kunne gi problemer for et høyt antall fisk. De mener også at bruddet ga en økonomisk fordel for selskapet, siden de kunne omsette fisken som overlevde, i stedet for å destruere den.

Klagesaksenheten ser imidlertid positivt på at selskapet etter dødelighetshendelsen endret sine rutiner, for å unngå fremtidige utsett i sjø under fire grader.

Tar det til etterretning
Klagesaksenheten hevder at estimert fortjeneste har oversteget 1.013.510 kroner, og at gebyret derfor burde vært høyere i denne saken. Beløpet står likevel.

Som en del av klagen på gebyret mente SalMar/NRS på sin side at de lidde tap som følge av hendelsen, da de kun fikk dekket inn rundt 75 prosent av kjøpesummen for smolten som døde de første 30 dagene.

Runar Sivertsen er strategidirektør i SalMar. Foto: SalMar

Til iLaks kommenterer Runar Sivertsen, strategidirektør i SalMar, at selskapet tar klagesaksenhetens vedtak til etterretning.

– Denne saken går flere år tilbake i tid – før SalMar overtok selskapet, skriver han i en e-post.

Les også: SalMar fikk rekordbot etter uanmeldt besøk av Mattilsynet og Kystvakten