Salma-nedleggelsen avdekker en grunnleggende svikt

Kommentarer
0

Når Bremnes Seashore kaster Salma-kortene, er det dessverre ingen overraskelse.

Det er dramatiske nyheter. To uker før julaften. Flaggskipet i norsk lakseforedling i to tiår, Salma, legger inn årene.

De har bygget stein på stein. Bremnes Seashore har, sammen med forretningspartner Tine Meierier, skapt noe så sjeldent som en sterk merkevare for norsk sjømat. Primært i hjemmemarkedet. Men det har definitivt ikke skortet på etterspørsel fra utlandet.

Skinn- og beinfri loin, serveringsklar for sushi og sashimi, av ypperlig kvalitet. Pakket inn i en delikat designemballasje, og bydd frem i dagligvarebutikker over hele landet. En vinner hos forbrukerne.

Nå er det over.

Geir Eikemo og statsminister Erna Solberg. FOTO: Bremnes Seashore

Usikre
Noen stor overraskelse er det dessverre ikke.

En forsmak på dette kom fra scenen under Aqkva-konferansen vinteren 2023. En åpenhjertig Simon Nesse Økland, kommunikasjonsdirektør Bremnes Seashore, lettet da på sløret for den usikre fremtiden for Salma-laksen.

– Vi trenger handling for at det skal være håp for foredling i Norge, sa han. – For et familieeid selskap, som jeg jobber for, er det klart at den formueskatten og utbytteskatten som regjeringen har foreslått, hvor en må skatte for papiret og retten en har til å produsere laks, ikke det en tjener på å selge den, den er ille.

– En skatt på rundt 80 prosent gir oss ikke investeringsevne i fremtiden. Og det er ikke bra, sa han, og la til at grunnrenteskatten, slik den var foreslått, drenerer selskapet for likviditet og finansiell løfteevne.

– Det er p.t. ikke penger til å bygge den nye Salma-fabrikken vår. Vi har sagt at vi vil ta stilling til dette etter at Stortinget har behandlet skatten.

Han viste så til en av de ansatte ved produksjonslinjen, Mersija Zekic, som hadde sagt til han følgende:

– Jeg håper dette ikke betyr at jeg ikke får produsere Salma i den nye Salma-fabrikken.

Flyfoto frå Kvednavikjo. Foto: Peter Tubaas / Vestland Media

Ikke konkurransedyktig
Det dystre svaret på dette ble altså servert idag.

Det har vært et langt og tidvis tøft løp. Satsingen har kostet. Bremnes Seashore har de siste 17 år hatt en gjennomsnittlig driftsmargin på 10,8 prosent. Til sammenligning har landets 20 største oppdrettere oppnådd en margin på 18,7 prosent i samme tidsperiode.

Selskapet har kort og godt ikke vært konkurransedyktig.

Og det er en cocktail av årsaker til at Bremnes nå kaster kortene.

Konsernsjef Linda Litlekalsøy Aase sier at selskapet har tapt flere titalls millioner kroner årlig på Salma. Dyrtid demper etterspørselen, og økte produksjonskostnader og skattetrykk slår beina under satsingen.

Det er fremfor alt en påminnelse om at politikk har konsekvenser. Regjeringens strategivalg koster nå jobbene til 100 ansatte ved fabrikken i Kvednavikjo på Bømlo. Finansminister Vedums jakt på skattemilliarder fra Gustav Witzøe og John Fredriksen kaster mange andre under bussen.

Nå er det slutt for Salma.