Salangfisk kan ha mistet opptil 800.000 smolt: – 2019 blir et år vi ønsker å glemme

Nyheter
1270

Mer trøbbel for den familieeide bedriften i Salangen i Troms.

Under algeangrepet i vår mistet Salaks 420.000 fisk. Deretter ble deler av selskapets slakteri i Rotvika i Salangen i Troms tatt av jordskred. Nå er også søsterselskapet til Salaks, smoltprodusenten Salangfisk, rammet av trøbbel. Opptil 800.000 fisk  kan ha dødd under en hendelse i RAS-anlegget, som ble oppdaget sist onsdag.

– Vi har tapt mye fisk inne på anlegget. Vi hadde et tilfelle av H2S, en gass som utvikler seg i en naturlig foråtningsprosess. Og når du oppdager dette er det allerede for sent. Det er en trussel i stillestående vann. Det har utviklet seg i rør og kommet seg ut i vannmassene til fisken. Det har skjedd en teknisk svikt i et av karene. Det er ei avdeling som er rammet, dette var fisk som var klar til utsetting, sier daglig leder Ken Rune Bekkeli til Folkebladet.

Bekkeli sier til avisen at tallet på 800.000 ikke er endelig bekreftet.

– Uansett er dette store tap, men vi har ikke oversikten enda. 2019 blir et år vi ønsker å glemme, sier Bekkeli videre.

Totalt er det 15 avdelinger i smoltanlegget. Selskapet skal nå ha satt inn tiltak for å unngå at noe slikt skjer igjen, men Bekkeli understreker at de også satte inn tiltak før denne hendelsen oppstod.

Salangfisk bekrefter i en tekstmelding til iLaks at endelig dødelighet er 607.000 stykker med en snittvekt på cirka 140 gram. Dødeligheten er fordelt på seks kar i en avdeling.