Russisk hamskifte

Kommentarer
729

For ti år siden var Russland kjent som et avlastningsmarked for både laks og ørret. Det var et prissensitivt marked som handlet når prisene var lave, og meldte seg ut når de var høye. De handlet frossenfisk på billigsalg, med samme tankegods og tradisjoner som pelagisk fisk. Forsyningen ble betjent fra lager og fordelt utover året.

For ti år siden produserte Norge en halv million tonn laks. Russlands importvolum av dette var en sjettedel av hva den var i 2013. Historisk lave laksepriser i perioden bygget marked mer effektivt enn noe annet.

Fra svart til hvitt
Nå er Russland en storspiller og en bærebjelke – og bidrar til å holde markedsprisen oppe. Stormakten har for lengst gått fra frys til fersk, ledet av restauranter og en skog av super- og hypermarkeder. Saltet laks og ørret har spist seg inn i et marked som glad i saltet feit fisk (les: sild).

Hva har endret seg i perioden?

Russlands styresett har tatt lange sprang i denne perioden. Den gang var Vladimir Putin inne i sin første presidentperiode. Hans fokus var i første rekke innenriks: Reformer av retts- og skattevesen, kamp mot oligarker og separatister. Politisk sto Putins Russland utvilsomt nærmere et militaristisk og velstående Bush-styrt USA.

Troløs venn
Dette var før subprime, eiendoms- og børskrakk hemmet handlingsrommet til både amerikanerne og EU. For Russland, et land med beskjeden gjeldsbyrde sammenlignet med dets størrelse, betød gjeldskrisen i den vestlige verden på muligheter. I takt med høye olje- og gasspriser har petroleumsavhengige Russland reist seg og vunnet terreng internasjonalt. Lav skatt og belåning har bidratt til raskt økende kjøpekraft og disponibel inntekt i landet. Russerne har ikke tradisjon for å spare, og er med sitt høye forbruk blitt noe av en drømmekunde for mange eksportland.

Oljeinntektene har reformert den fordums kjempes militære styrker og strategi. Putins aggressive utenrikspolitiske ambisjoner viste seg først ved invasjonen av Georgia i 2008, og har eskalert i styrke overfor den atskillig større naboen Ukraina. Med en strikt kontroll over media og politiske motstandere har han en suveren posisjon hjemme, og kan rette blikket utover landets grenser. Den nye tsaren er ikke redd for å svinge pisken – både med militærmakt og handelspolitikk.

Prisgarantist
I denne sammenhengen blir norsk ørret og laks kun pølser i slaktetiden. Men Putins importforbud har egenhendig senket spotprisene med 15 prosent. Tiden som avlastningsmarked er over. De siste årene har Russland tvert om i høy grad bidratt til å holde rekordhøye priser for laksefisk oppe. For alle de som tror og håper på rekyl og gjentagelse av fjorårets pristopper, er det all grunn til å håpe på tøvær fra øst.