Rønes reddet fra konkurs etter millionkrav fra Gåsø

Nyheter
0

Mikael Lade Rønes, primus motor bak American Aquafarms, har blitt reddet fra konkurs i tolvte time. 

Det var Gåsø Næringsutvikling, eid av oppdrettsmilliardær Helge Gåsø, som begjærte det Rønes-eide investeringsselskapet Global konkurs som følge av ubetalt gjeld. Gjelden skal ifølge Agderposten være på 26 millioner kroner.

– 29. august sendte vi konkursbegjæring. Det som ødelegger for tilliten er at du sendte en melding til Helge Gåsø at 12 millioner var overført, men heller ikke dette kom. Da følte Helge seg lurt, sa Gåsøs advokat Steffen G. Rogstad til Rønes da partene møttes i retten mandag 9. januar.

Pant
– Hvis du får en uavhengig ny takst på eiendommene og besørger pant til Gåsø, er det ikke noe annet vi kan stole på, sa Rogstad ifølge Agderposten.

Helge Gåsø og Frøyas ordfører Kristin Furunes Strømskag. (Foto: Yoof Photography Krzysztof Zboralski)

Rønes har tilbudt Gåsø pant i to eiendommer, i henholdsvis Grimstad og Hovden. Ifølge rettsboken er disse verdsatt til henholdsvis 15 millioner og 16 millioner kroner og pantsatt for 8,4 millioner kroner.

Partene møttes til nytt rettsmøte torsdag 19. januar. Ifølge Dagens Næringsliv ble Rønes da reddet fra konkurs etter at Gåsø fikk pant i Rønes’ eiendommer.

Prosess
– Det er inngått avtaler som er akseptert av begge parter, og begjæring trukket. Vi er i en prosess som fortsetter, ledet av et godt team, for å få på plass nye aksjonærer i Purecod, American Aquafarms og ClosedPen, og håper at vi kan ha et positivt fokus fremover for å synliggjøre disse prosjektene som er fremtidsrettet med lukket merdeteknologi, som er høyaktuelt fra et bærekraftsperspektiv, samt oppdrett av torsk som nok har en stor fremtid der prisene aldri har vært høyere i kombinasjon med at villfiskkvotene går ned, skriver Rønes i en epost til DN.

Rønes har flere ubetalte regninger. I begynnelsen av oktober ifjor ble det kjent at Rønes har misligholdt en avtale om tilbakekjøp av Steinsvik-gründer Bjørn M. Apelands 20 prosents eierpost i Blue Future. Rønes bedyret den gang at likviditetsproblemene, som en følge av satsingen på American Aquafarms, var av forbigående art.

I 2008 ble den tidligere aksjemegleren Mikael Lade Rønes dømt til fire års fengsel for bedrageri.