Apeland og Rønes i rettstvist om lånte penger

Nyheter
0

Misligholdt millionlån endte i retten.

Etter at industrigründeren Bjørn M. Apeland solgte utstyrsleverandøren Steinsvik til Kverva, som la dette inn i ScaleAQ, ble han en meget holden mann. For pengene kjøpte han seg blant annet en Sunseeker 66 cabincruiser – og 20 prosent av aksjene i torskeoppdrettselskapet Blue Future.

Blue Future var da eid av Mikael Rønes, som også er primus motor i oppdrettselskapet American Aquafarms. Rønes har også en kriminell fortid. I 2008 ble Rønes dømt til fire års fengsel for bedrageri.

Mikal Rønes er gründer og administrerende direktør i American Aquafarms. Foto: Privat

Les også: Han vil bygge lakseanlegg i USA, men innhentes av kriminell fortid

Nettopp den kriminelle bakgrunnen settes på spissen i den pågående tvistesaken med Apeland. Sistnevnte mener nemlig at Rønes har misligholdt en avtale om tilbakekjøp av Apelands 20 prosents eierpost i Blue Future. Ifølge DN har Apeland fått en kjennelse i Agder Tingrett på å ta arrest i Rønes’ selskap Global for 13,7 millioner kroner.

Rønes har en ligningsformue på 68 millioner kroner, primært fra utvikling og salg av torskeoppdrettselskapet Norcod. Han eier blant annet en leilighet på Tjuvholmen i Oslo og en annen leilighet på Hovden. Den sistnevnte leiligheten ligger for tiden ute for salg på Finn.no, med en prisantydning på 15,9 millioner kroner.

Foto: Finn.no

Rønes bedyrer at likviditetsproblemene, som en følge av satsingen på American Aquafarms, er av forbigående art.

– I den refinansieringsprosessen som vi har vært i, og fortsatt er i, er det jo balansen som gjør at vi er i stand til å få en god plattform for å kjøpe ut Apeland og betale gjeld, samt sikre utvikling av prosjektet fremover, sier Rønes til DN.