Røkter Anniken (20) om Nova Sea-oppkjøpet: – Usikker fremtid

Nyheter
0

Ansatte i Nova Sea er urolige for hva som vil skje fremover, med Mowis forestående overtakelse av Lovund-selskapet. Nova Sea forteller at de jobber med å betrygge dem.

Onsdag i forrige uke var Anniken Johansen på kurs på Lovund, sammen med kolleger i Nova Sea. På vei til frokost neste morgen tikket det inn en overraskende melding på mobilen. Der stod det at Nova Sea var solgt til Mowi, verdens største oppdrettsselskap.

– Det var tusen tanker som spant i hodet da, sier Johansen, om sin første reaksjon på det som skulle bli torsdagens snakkis i oppdrettsnæringen.

– Som en begravelse og minnestund
Hun forteller at oppkjøpet kom svært uventet på henne og kollegene, og beskriver en trykket stemning under frokosten på Lovund den dagen.

– Det var lett å se at dette gikk inn på folk, sier 20-åringen.

Selv om de ansatte tidligere har snakket seg imellom om muligheten for at Mowi en dag ville overta, trodde Johansen at det var arvingene i Olaisen-familien som på sikt ville ta over. Steinar Olaisen bygde opp Nova Sea på 70- og 80-tallet. I dag er datteren Aino Olaisen styreleder for det som har blitt landets sjette største oppdrettsselskap.

– Det føltes helt urealistisk. Tidligere har det vært snakk om, blant kolleger, sannsynligheten for at Mowi ville kjøpe Nova Sea. Flere har tenkt at den var stor, siden Mowi allerede hadde store eierandeler. Men ettersom byggefasen av slakteriet hadde startet opp igjen, tenkte jeg at selskapet skulle holde lenger, sier Johansen. Her utsikt fra Nova Seas lokaler på Lovund. Foto: PG Flow Solutions

Les også: – Det har ikke vært noen lett beslutning, men vi mener dette er det beste for bedriften og våre ansatte

Sammen med sine kolleger gikk Johansen bort for å se pressekonferansen på Lovund, der Mowis konsernsjef Ivan Vindheim og Nova Sea, representert av Aino Olaisen og daglig leder Tom Eirik Aasjord, fortalte om bakgrunnen for storhandelen.

– Det føltes oppriktig som en begravelse og minnestund. Vi hadde ikke så mye annet å si enn å vise hverandre omsorg, sier Johansen, om stemningen blant de ansatte som var til stede.

Ansatte vurderer jobbskifte
– Det opplevdes både trist, rart og fint å oppholde seg på «Nova Sea-hjertet» Lovund den dagen. Tankene gikk blant annet til lokalbefolkningen, også ved andre steder langs Helgelandskysten der Nova Sea driver, sier Johansen.

Røkteren forteller at flere nå er usikre på veien videre, med oppdrettskjempen Mowi som ny eier. Ifølge henne er det bekymring knyttet blant annet til om det blir omplasseringer, og hvordan dette vil påvirke arbeidsforhold og lokalsamfunn på Helgeland.

– Jeg trodde at Nova Sea var mer på linje med for eksempel Kvarøy og Lovundlaks, som har stått ganske fast på at de ikke vil selge, sier Anniken Johansen. Selv jobber hun ved Nova Seas landbase på Arnøya. Foto: Privat

– Det kommer nok ikke til å gå så mye ut over oss som jobber på sjøen. Men jeg tenker på dem som nå har en usikker fremtid i Nova Sea. Flere har bosatt seg på Lovund for å satse på en karriere i Nova Sea. Jeg har også tenkt en del på dem som jobber på lønnskontoret. Vil det bli flyttet bort fra Lovund?

Ledelsen skal ha presisert at ingen ansatte kommer til å miste jobben som følge av oppkjøpet. Johansen påpeker at det er forskjell på det å miste jobben, og det å måtte omplasseres.

– Jeg har hørt fra andre i Nova Sea som har sagt at de tenker på å finne seg noe annet å gjøre. Det kan hende at flere av dem har sagt dette i frustrasjon, men jeg tror at det også kan skje, om folk må omplasseres, sier hun.

Nova Sea: – Vært mange reaksjoner
Ledelsen i Nova Sea har fått med seg bekymringene blant de ansatte.

– Det har vært mange reaksjoner fra kolleger i hele bedriften. Det er veldig forståelig. Derfor gjennomførte vi allmøte allerede samme dag nyheten brast, hvor alle fikk stille spørsmål til både gamle og nye eiere. Vi har en åpen spørsmålsportal, hvor medarbeidere sender inn spørsmål. Vi jobber nå med en Q&A (spørsmål og svar, journ.anm) hvor vi forsøker å svare best mulig på mest mulig, for å ta ned usikkerheten.

Det opplyser kommunikasjonsdirektør Daniel Bjarmann-Simonsen i en melding til iLaks, på vegne av selskapet. Han medgir imidlertid at det vil være en viss usikkerhet i en tid fremover.

– Det som er sikkert i usikkerheten, er at vi skal ha gode prosesser før vi vi sammen kommer opp med gode svar, sier Daniel Bjarmann-Simonsen på vegne av Nova Sea. Foto NHO

– Nova Sea og Mowi er fortsatt to uavhengige selskaper frem til konkurransemyndighetene har behandlet avtalen. Før det er det svært begrenset hva vi har lov til å gjøre. Dersom den får godkjentstempel, vil vi raskt sette ned arbeidsgrupper, med folk fra begge bedrifter, for å jobbe med integrasjon og komme opp med forslag til de beste løsningene for fremtiden. Dette skal naturligvis skje i nært samarbeid med tillitsvalgte, skriver Bjarmann-Simonsen.

Trenger flere hender og hoder
Ifølge Ola Helge Hjetland, kommunikasjonssjef i Mowi, vil de komme tilbake til tema når og dersom transaksjonen godkjennes av konkurransemyndighetene. Dette forventes å være klart i løpet av andre halvår av 2025.

– Samtidig er vår klare ambisjon å fortsette å vokse, og vi kommer til å trenge flere hender og hoder fremover, også i Nord-Norge, skriver Hjetland i en e-post.

Mowi-ledelsen har flere ganger uttalt at de ikke har planer om nedtrapping i lokalsamfunnet på Lovund, men at de har til hensikt å fortsette å vokse i regionen også etter sammenslåingen med Nova Sea.

Mowis øverste sjef Ivan Vindheim (i midten) har vært klar på at de vil fortsette å satse i nord, og bygge videre på driften i Lovund. Foto: Skjermbilde fra pressekonferansen

Les også: Mowi og Nova Sea om storoppkjøpet: – Går inn i en mer moden fase av næringen

Vil gi Mowi en sjanse
Sjokket over Nova Sea-salget har begynt å legge seg, forteller røkter Anniken Johansen. Men usikkerheten er der. Samboeren hennes er for øvrig ansatt i Mowi.

– Ettersom han har vært med på sidelinja, både på besøk, på jobb, vårfest og fått flere av mine kolleger som venner, er han positivt overrasket over hvor sammensveiset gjeng vi er. Vi har flere ganger snakket sammen om at det er vanskelig «å klatre i stigen» i Mowi og at man kanskje ikke føler seg like mye sett. Men det sier seg selv når man går fra rundt 500 ansatte til 15.000 ansatte, sier hun.

– Ivan Vindheim har lovet at Mowi vil satse videre i lokalsamfunnet på Lovund. Er ikke det betryggende?

– Man må jo bare bli betrygget av det han har sagt, og satse på at det som er sagt er det som vil skje, sier Johansen, og fortsetter:

– Jeg stiller meg ikke helt i bunn, og jeg har troen på at det kan bli like bra med Mowi. Nova Sea har jo allerede startet på flere samarbeid og avtaler, så nå er det opp til Mowi å ta det videre. Men om disse avtalene blir brutt av Mowi, vil det nok kjennes på av folket, sier hun.

Les også: – Mowi trenger all den slakterikapasiteten vi har