Roger Hofseth har kjøpt en nedlagt olivingruve hvor han vil produsere 100.000 tonn laks årlig

Nyheter
4329

– Vi tror det er fullt mulig, sier Roger Hofseth til iLaks om de massive oppdrettsplanene på land.

Det er gjennom hans private selskap, RH Investments, at Hofseth har kjøpt den nedlagte olivingruven i Røbbervika i Sunnylvsfjorden i Møre og Romsdal. 

Roger Hofseth: FOTO: Staale Wattø/Smp

– Vi undersøker nå mulighetene for å bygge et landbasert gjennomstrømmingsanlegg i det nedlagte anlegget. Med stadig økende salg i vår foredlingsdivisjon, så søker vi å øke vår egen andel oppdrett for å redusere risiko i volatile laksepriser, forklarer Hofseth overfor iLaks.

– Vi har valgt foredle alt i Norge samt nytte 100 prosent av fisken innenfor landets grenser, så stabilitet er viktig for å lykkes. Vi er i en tidlig fase, men dette ser veldig lovende ut og vi håper på at en utredning vil føre til at vi kan ta steget videre, sier han videre.

Karvolum på over 800.000 kubikk
Hofseth-konsernet driver allerede med både med smoltproduksjon og lakseoppdrett i sjø i området hvor det landbaserte anlegget er tenkt å ligge.

Anlegget skal ligge omtrent hvor den grå markeringen er. KART: Google

– Denne kombinasjon er perfekt, i tillegg har vi også ledig kapasitet både på slakteri- og foredlingssiden, påpeker Hofseth. 

Han er ikke sikker på hvor stor selve gruven er, men området er på 2.100 mål.

iLaks har fått tilgang på et presentasjonsdokument om anlegget fra Artec Aqua, som er engasjert til å utføre utredningen i forbindelse med konsesjonsprosessen. 

Under nøkkeltall i presentasjonen står det at det skal oppføres 168 kar i matfiskanlegget. Totalt karvolum er angitt til 827.151 kubikk, og det skal produseres 100.000 tonn laks årlig. Det er det samme volumet oslobaserte Lighthouse sikter på i Sverige. Anlegget til Lighthouse har en prislapp på mellom 17 og 20 milliarder svenske kroner.

I tillegg planlegger Hofseth å bygge et smoltanlegg i tilknytning til matfiskanlegget hvor det skal produseres 20 millioner smolt. Her blir karvolumet totalt 43.340 kubikk.

«Smoltanlegget skal dimensjoneres og planlegges slik at produksjonen støtter opp under leveranser matfiskanlegget trenger for optimal produksjon. Smoltanlegget vil basere seg på RAS-teknologi, og vannkilden vil være avsaltet sjøvann for smolt 0-80 gram. For smolt 80-300 gram, vil anlegget baseres på sjøvann med gjenbruksteknologi», heter det i presentasjonen fra Artec Aqua.

Smoltanleggets ferskvannskar vil plasseres utendørs mens postsmolt- og matfiskkarene vil være innendørs i fjellhaller. 

Oversiktsbilde fra området. FOTO: Fra Artec Aquas dokument

«Hver fjellhall inneholder 6 kar med diameter 28 meter og høyde 9 meter», står det videre.

Vil ta inn investorer
– Vi skal søke konsesjon så snart vi har kartlagt alt, men konsesjonspapirene lages nå. Det opprettes et nytt selskap som søker, og jeg vil bare leie ut den delen av eiendommen som trengs til eventuelt oppdrett, sier Roger Hofseth og legger til:

– Jeg har troa.

Når det gjelder finansiering, sier Hofseth at konsernet vil investere i det landbaserte oppdrettsanlegget. 

– Men i et slikt prosjekt vil vi sikkert ta inn investorer. Alle disse detaljer tar vi når alt er evaluert på volum og kostnader, sier han.

Oppkjøpet av gruva ble for øvrig omtalt av Nett.no i slutten av mai.