Rødt lys ga kroken på døren for Svanøy Røykeri

0

Foredleren på Svanøy gir seg i juni.

Daglig leder Gro Sveen skriver på Svanøy Røykeri sine Facebooksider at selskapet legger ned driften, etter 17 år.

– Etter grundige vurderinger og mange diskusjoner i familien har Svanøy Røykeri kommet til den tunge avgjørelsen om å avvikle dagens drift i løpet av juni 2024. Denne avgjørelsen kommer ikke uten en stor porsjon sorg og vemod, spesielt ovenfor våre ansatte som med dette mister jobben sin. Men også for Svanøy sin del, som mister noen få, men viktige arbeidsplasser, fremgår det av en pressemelding fra selskapet.

Les også: HORECA-markedet, hotell og restaurant, det forsvant over natten

Siste dråpe
Ifølge Sveen er forklaringen på avgjørelsen sammensatt.

– Økte kostnader i alle ledd, krevende logistikk, og stadig større usikkerhet knyttet til politisk vilje til å satse på oppdrett og foredling på Vestlandet, har bidratt til beslutningen, skriver hun.

Hun legger likevel ikke skjul på at det siste nedtrekket i PO4, som nylig ble offenliggjort, hadde en avgjørende betydning på konklusjonen.

– Så kom dråpen som fylte begeret, med statens nedtrekk i produksjon av laks på bakgrunn av trafikklyssystemet. Dette gir mindre fisk i markedet, der prisen er styrt av tilbud og etterspørsel. Dette vil gi ytterligere press på lakseprisen, som allerede har vært veldig høy over lang tid, påpeker Sveen.

Gro Sveen serverer røykt laks under innflyttingsfesten på Hamnehuset i Florø tidligere i vinter. Foto: Kjartan Aa Berge

Ikke konkurs
Nisje-foredleren har hatt en omsetning mellom fire og fem millioner kroner i flere år og oppnådd et årsresultat som har svingt rundt null. Men Gro Sveen presiserer at selskapet ikke var på vei til å gå konkurs.

– Svanøy Røykeri er ikke i ferd med å gå konkurs, men over tid blir slitasjen på få kropper for stor, og varig arbeidskraft vanskelig å finne. Slik er dessverre realiteten i en utkant som Svanøy, og det må vi forholde oss til, skriver Sveen.

Siste arbeidsdag i juni
Nå sikter virksomheten mot en styrt avvikling frem til og med juni. Deretter blir det stille ved røykeriet.

– Det som er sikkert er at vi gjennomfører siste ordinære produksjon i begynnelsen av juni, da legges nettbutikken ned, og det kan ikke lenger forventes å få laks levert på kort varsel. Fra juli av tar vi en lengre ferie for kropp og sjel, forteller hun.

Svanøy Røykeri eies i hovedsak av den familieeide oppdretteren Marø Havbruk, som har sitt hovedsete på hjorteøyen Svanøy, sør for Florø.

Elin Tveit Sveen og Gro Sveen betrakter et av Svanøy Røykeri sine nyeste produkter sommeren 2023. Foto: Kjartan Aa Berge