Administrerende direktør Robert Eriksson i Sjømatbedriftene skal tirsdag i et møte med fiskeriminister Harald Tom Nesvik. Her vil han blant annet sette diskusjonen rundt ventemerder på dagsorden.
Møtet skal finne sted under Sjømatdagene 2019, som går av stabelen på Scandic Hell.
– Jeg har merket meg at det pågår en diskusjon om bruken av ventemerder, og hvor jeg hører rykter om at enkelte sysler med tanken om et generelt forbud av ventemerder, og at det bør gjennomføres en utfasing frem mot 2021. Dette er i så fall noe jeg vil advare på det sterkeste mot, og vi ønsker et klart svar fra fiskeriministeren på hvor han står i saken, sier Robert Eriksson.
Tviler på at ventemerd er årsak til spredning av lakselus og sykdom
Et av hovedargumentene som blir brukt av enkelte som vil ventemerdene til livs, er at de kan være årsaken til smitte av sykdommer og lus.
– Dette er et argument jeg ikke kjøper. I ventemerd skal det være frisk fisk uten lus og sykdommer. Dersom fisken har lus skal den behandles på lokaliteten den står før den flyttes til ventemerd, og syk fisk skal tas direkte inn i slakteri uten å gå via ventemerd, sier Eriksson, før han fortsetter:
– I dag har man systemer for screening av fisk, og det er verdt å understreke at fisken står bare i 2-3 dager i ventemerd før den tas inn i slakteriet. Med dagens systemer har jeg har derfor liten tro på at ventemerd er årsaken til spredning av lakselus og sykdom.
Forutsigbarhet
Eriksson mener ventemerd er viktig blant annet for forutsigbarheten i produksjonen.
– Brønnbåtkapasiteten er ikke større enn den må være, og i lange perioder driver brønnbåtene ikke-medikamentell lusebehandling som opptar kapasiteten. I nord opererer kun en handfull brønnbåter hele strekningen fra russegrensen og langt nedover kysten mot Nordland. Med lange seilingsdistanser og vekslende værforhold vil man få mange tapte slaktedager. Dette vil gi utfordringer for både leveransesikkerhet og sysselsetting, sier Eriksson.
– Et skritt i retning av ytterligere eierkonsentrasjon
Eriksson og Sjømatbedriftene mener ut fra dagens situasjon at ventemerd er viktig både for arbeidsplasser og kvaliteten på fisken. Han peker på at vi har naturgitte fortrinn her til lands som gir oss et ekstra godt utgangspunkt for å ha god kvalitet på produktet vi produserer.
– Ventemerd er en viktig del av dette bildet. Om det skulle fases ut, vil vi miste en vesentlig fordel som vi har her til lands. Ikke minst vil det gå utover leveringssikkerheten som kanskje er hovedårsaken til at laks har hatt større suksess enn villfanget fisk, sier han.
Ifølge Eriksson kan et eventuelt forbud i ytterste konsekvens virke konsoliderende på slakteristrukturen.
– En del av kritikken som rettes mot havbruksnæringen er mangelen på ringvirkninger. Med dagens moderne brønnbåter som laster opp mot 500 tonn, er det bare de aller største slakteriene som vil kunne handtere slike brønnbåtlaster. Det vil være synd om slike unødvendige bestemmelser er det som driver fram en hurtig konsolidering hvor man ikke helt klarer å se konsekvensen på hverken kort eller lang sikt. Dette kan fort bli et skritt i retning av ytterligere eierkonsentrasjon av havbruksnæringen, der de lokalt eide bedriftene forsvinner, avslutter Eriksson.