– Risikerer å oppnå det motsatte av hva en ønsket

Nyheter
487

Helgens snakkis i norsk oppdrettsnæring var Marine Harvests og NHO-organisasjonen Norsk Industris stormoffensiv mot Norges Sjømatråd. Særlig sistnevntes hissige utspill får oppdrettsrådgiver Even Søfteland til å steile.

Les også: – Stalinistiske virkemidler

Bakenforliggende årsaker
– Norsk Industri tillegger fiskeriministeren holdninger og bakenforliggende årsaker for den politikk hun og regjeringen fører. Måten de går ut på og «sprenger» noen opptrukne grenser har vi ikke sett på lenge i vår næring. Og det kan tyde på at Norsk Industri er villige til å gå langt «bakom» for å nå sine mål. Utfordringen kan bli at politikere generelt blir skeptiske og usikre: Er det meg neste gang?

– Alle politikere sitter i samme båt selv om en er uenig i ulike politiske forhold. Når noen begynner å ilegge en meninger og holdninger en kanskje ikke har, så er det ikke bare gjeldende politiker som anmerker dette, men politikere generelt. Og en blir på vakt, og i mange tilfeller skeptisk til både instans som frambringer påstanden og motiv i sak. Denne gang er det Marine Harvest og Norsk Industri som i en form for «tospann» frambringer en type kritikk som må sies å være i en annen proporsjon enn kritikk som normalt bæres fram i enkeltsaker, sier Even Søfteland i rådgivingsselskapet CapMare til iLaks.

Felles dialog
Bakteppet er at Marine Harvest ønsker å redusere mens arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri vil fjerne helt eksportavgiften som finansierer Norges Sjømatråd.
– Deres utspill bygger all sannsynlig på en felles dialog og plattform, siden de kommer på samme tidspunkt, sier Søfteland.

– Utspillene kommer fem på eller fem over tolv, og med en energi som lett kan føre til at de som er på vippen, vipper i gal retning jfr. de som kommer med utspillene. Og slik risikerer en å oppnå det motsatte av hva en ønsket.

Fellesskap
– Det norske samfunn har en lang historie i å bygge fellesskapsløsninger. Norsk Sjømatråd er et slikt fellesskap, og som er bygget opp over tid. Når en stiller spørsmålstegn ved denne type organ, er det viktig å ha i bakhodet hva det er en «angriper», og hvilken retorikk en må nytte – skape ro og framtidstro – ikke mistenkeliggjøring og uro, påpeker han.

– Og saken startet egentlig greit, men har utviklet seg i helt feil retning, og i en retning som ikke setter fokus på den egentlige saken. Det er viktig å sette fokus på, og stille spørsmål om ulike institusjoners ve og vel. Dette har alle rett til. Men det skader saken å utvide fokuset i retninger som kun skaper ytterligere splid. Og når en «sporer av» i en sak er det ofte lett for andre å nytte dette i andre saker. Slik setter en seg selv «på gangen», legger Søfteland til.

Søfteland peker illustrerende på da Telenors styreleder Harald Nordvik for et par år siden gikk direkte ut mot den sittende næringsminister Trond Giske.
– Grunnlaget kan ha vært legitimt, det endelige oppspillet skjedde under et sent barbesøk, og det hele fikk følger. Nordvik er ikke lengre styreleder i Telenor. Giske er fortsatt politiker.

NHO-strid
Søfteland reagerer på den åpne ordkrigen mellom de to NHO-organisasjonene Sjømat Norge og Norsk Industri.
– Det er interessant at to NHO-organisasjoner går ut med så stor uenighet. Det er bare en taper der: NHO. I denne saken bygger NHO lett på seg et troverdighetsproblem. Det skal bli spennende og se hvordan de løser dette, legger Søfteland til.

– Om Marine Harvest valgte Norsk Industri som tilknytning i NHO for at denne skal være deres talsrør i enhver sak, så går vi en underholdende tid i møte, humrer Søfteland. – Det vil all sannsynlig slå negativt ut for alle parter, og svekke tilliten til både selskap, tilknyttet organisasjon og NHO.