Rekordhøye søkertall til de private havbruksskolene. Andelen jenter er også økende

Nyheter
0

– Formidabel interesse for ny skole, sier den nye rektoren i Lofoten.

Campus Blå i Brønnøysund opplever rekordhøye søkertall. Til VG1 i fjor var det 67 søkere, mens tallet i år var 74 søkere etter at fristen gikk ut denne uka. Til de 25 ledige plasene på VG1 Naturbruk er det dermed kun én tredel som får plass.

Alexander Halsen. Foto Campus Blå.

– Det interessante er at det er 12 søkere utenfor skoleregionen, noe som er en økende trend. De kommer fra hele landet, til og med Oslo-regionen, sier rektor Alexander Halsen fornøyd til iLaks.

– Det betyr at ungdom fra hele Norge har oppdaget havbruksnæringen som en interessant og attraktiv næring å jobbe i, sier han.

Til VG2 Akvakultur-klassen er det også kun 25 plasser. Her har alle 24 som i dag går første året søkt, samt at det er sju eksterne søkere. I tillegg er det 10 søkere til VG2 Fiske- og fangst.

Økende andel jenter
Ved Campus Blå er 31 av de 74 søkerne jenter, noe som utgjør mer enn 40 prosent. Også i Lofoten er andelen jenter høy, med i overkant av 30 prosent.

–  Vi ser også en økende trend med flere jenter. Det første året var det kun tre av 15 elever som var jenter, sier Halsen.

Den lokale videregående skolen prøvde i tre år å etablere en linje for akvakultur i Brønnøysund, men fikk avslag fra fylkeskommunen fram til 2016. Derfor ble Campus Blå etablert av lokale aktører fra Havbruksnæringa i 2017 og var i gang i 2018.

Møtte komite på Stortinget i dag
Tidligere i dag møtte Alexander Hansen i Stortingets utdannings- og forskningskomite (digitalt). Der fremmet han Campus blå sin søknad om å få etablert en  VG2 utdanning for maritime fag med ti elevplasser.

– Siden høringen var digital, er det litt vanskelig å få en følelse på responsen. Fikk derimot oppfølgingsspørsmål jeg mener det ble svart godt på. Regjeringen ønsker jo desentralisert utdanning rundt i Norge, som er dimensjonert etter behov, og et er jo akkurat det vi ønsket med dette tilbudet. Det var viktig å for oss å presentere vår og næringas syn på dette, sier Alexander Halsen.

Les mer: Regjeringens forslag gjør det vanskeligere å rekruttere til maritime næringer og havbruk

– Formidabel interesse for skolen i Lofoten
Også ved det helt nyetablerte Havbruksakademiet Nord er de overveldet over antall søkere til første året. Ikke bare var det 38 søkere til 15 plassene på VG1, men populær arbeidsplass ser det også ut til å være.

Jim-Roger Nordly var initiativtaker og medeier i Havbruksakademiet Nord. Her under byggingen av nye STIM, som nå skal huse skolen. (Foto: Steve Hernes)

Trond Kjetil Jørgensen, rektor ved skolen, sier til Lofotposten at han kaller interessene formidabel. Hele 48 personer søkte jobb til de fem ledige stillingene som ble utlyst. De får sin arbeidsdag i det splitter nye bygget til STIM i fjæresteinen på Leknes i Lofoten.

Trond Ketil Jørgensen, rektor ved Havbruksakademiet Nord.

Utvider søknadsfristen for VG2
Ved skolen er det også plass til 15 elever på VG2 Akvakultur, og seks på VG3 studieforberedende. Trond Jørgensen sier til avisa at det var noe færre søkere til VG2.

– Det har ikke vært tilbud VG2 i Lofoten i år, noe som nok gjør sitt til at elevene som i dag går på VG1 kan ha planlagt et utdanningsløp på andre programområder. Derfor har vi utvidet søknadsfristen til VG2, sier Jørgensen til avisa.

Havbruksakademiet Nord eies av Nordly Holding, Campus Blå og Søren Fredrik Woie.

Landets eneste private
Campus Blå i Brønnøysund og Havbruksakademiet Nord på Leknes er de eneste to private skolene for akvakultur i Norge som er etablert med utspring fra lokale aktører i næringa.

I Laugvågen, i Nærøysund tilbyr også Val videregående skole akvakultur både på VG1 og VG2. I år hadde de 107 søkere til VG1 naturbruk, som i tillegg til akvakultur også inkluderer søkere landbruk, hestefag og energi- og miljøfag. Det er 37 søkere til VG2 akvakultur, opplyser skolens rektor, Kjartan Åsebø. Val friskole har sitt opphav i landbruksutdanning. Val er en kristen friskole, som eies av Norsk Luthersk Misjonssamband.

Elever ved Val VGS i Nærøysund får prøve seg i praksis. Foto: Val