Regjeringen vil bevilge seks milliarder kroner til Ocean Space Laboratories

Nyheter
2081

Kan stå ferdig i 2025.

I 20 år har SINTEF og NTNU har arbeidet med å realisere Ocean Space Center. Senteret skal være Europas laboratorium for utprøving og forskning knyttet til den nordlige delen av kontinentet og havområdene mot Russland, Canada , USA, Grønland, og Japan.

Nå har regjeringen bestemt seg. Planene blir en realitet, skriver Adressa.

– Jeg er kjempeglad, helt euforisk. Dette er helt konge fordi det haster så sykt mye, sier administrerende direktør i SINTEF Ocean, Vegar Johansen.

Samtidig skifter prosjektet navn fra Ocean Space Centre til Ocean Space Laboratories.

Det skal bygges to nye havbasseng ved det eksisterende anlegget på Tyholt, samt tre fjordlaboratorier: Et i fjorden utenfor Trondheim sentrum (testing av autonome fartøy og undervannsrobotikk) , et i området Hitra/Frøya (forskes på mat, oppdrett, havbruk og miljø) og et i Ålesund (teste ut maritime fartøy og transport til havs).

Laboratoriene skal brukes til utdanning gjennom NTNU og forskning gjennom SINTEF, og de skal også brukes av andre norske universitet og forskningsmiljø, i tillegg til bedrifter som behøver å teste ut ting.

– Dette skal vi realisere. Det er et stort og viktig prosjekt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Det har tatt lengre tid enn forventet, men jeg er veldig glad for at vi nå har et konsept som alle mener er bra. Nå skal regjeringens konseptvalg kvalitetssikres til våren. Deretter blir det forprosjektering. I beste fall står de nye laboratoriene ferdig i 2025, sier Røe Isaksen videre, og legger til at regjeringen er innstilt på å bevilge seks milliarder kroner på prosjektet.