Gründeren er glad han har fått overlatt virksomheten videre til nye eiere.
Profunda ble stiftet i 1998. Navnet betyr «dyp» på latin. Siden 2010 er det blitt produsert flere generasjoner med stamfisk på anlegget. AquaGen kjøpte Profunda i 2017. Dette var en strategisk investering for det tyskeide selskapet.
Nylig åpnet AquaGen Profunda sitt andre byggetrinn. Anlegget er nå inne i en toårsperiode med mye dokumentasjon av biologien, før det kan oppnå eksportlisens.
En av gründerne, Helge Ressem, var i anledning åpningen hyret inn for å fortelle om grunnvann og vannkilder, til prominente gjester og fremtidige kunder.
Back in the days
Veterinæren Helge Ressem var daglig leder i selskapet da AquaGen slo til og kjøpte selskapet.
– Jeg jobbet ett år til etter det, der jeg var med på å få på plass ny driftsleder og å få integrert avdelingen inn i AquaGen, forklarer han.
Ressem innledet med å trekke noen historiske linjer tilbake til 80-tallet. Da var han veterinærstudent.
– På den tiden ble det diskutert at det ikke var nok med bare vaksine, det måtte også skapes et godt miljø for dyrene. Det ble kalt for et spesifikt patogenfritt eller sykdomsfritt miljø med høy biosikkerhet.
Frem med kartet
Ressem og hans medstudenter startet med gris og kylling. Etterhvert ønsket de å få det til med fisk.
– Vi vurderte å kjøpe et gigantisk ozonanlegg og så installere det. Men det er jo veldig stor risiko med tanke på forgiftning og slike ting. Og så er det jo veldig dyrt, sier han.
Sammen med sine kolleger besluttet han å se seg om etter billigere og enklere løsninger.
– Vi hadde litt kunnskaper fra Middelhavet med grunnvann fra sandstein. Det er en fast struktur. Og vi hadde litt kunnskaper om ferskvann i Norge om løsmasser, eller grus, da, forklarer Ressem videre.
Grushull og søppelplass
De tenkte at denne kunnskapen burde kunne anvendes på sjøvann.
– Så da var det å ta frem kartet og se om vi kunne finne store grusforekomster som kom ut i sjø- og fjæresonen. Vi kom etterhvert til Barstadvika.
I Barstadvika fant de et område der det ble tatt ut grusmasse.
– Her ble det tatt ut grus for å bygge ferjeleiet til Festøya. Kommunen hadde også en tomt midt inne i her, sier han og peker på kartet.
Tomten som kommunen eide hadde vært søppelplass.
Ikke alle i nabolaget var overbevist om at området kunne brukes som vannuttak. Mange lurte også på hva som var poenget med å bore etter vann like ved Storfjorden.
– De trodde vi var gale, humrer Ressem.
Perfekt grunnvann
De fikk til slutt tilgang og tillatelse, og satte i gang med prøveboring.
– Vi boret først en brønn her på land, cirka her vi står i dag. Der fikk vi kun ferskvann. Da var vi fantastisk skuffet og vurderte å gi opp hele prosjektet, medgir Ressem.
Etter å ha tenkt seg om rettet de blikket mot fjordkanten.
– Det var en kai som var bygget i 1924, og vi spurte om vi kunne bore ute på den. For vi tenkte at jo lenger vi kom ut i sjøen, desto større sannsynlighet var det for at vi kunne få sjøvann, eller saltvann, da. Og her fant vi i realiteten perfekt grunnvann, forteller han.
Siden siste istid for 10.000 år har grus og løsmasser blitt transportert nedover dalene til fjorden via elvene. Mange daler ligger ved enden av en fjord. I Barstadvik gikk Storfjorden på tvers.
– Her i Barstadvik, som er en tverrdal, har den vannbevegelsen i havet med tidevann og bølger, renset grusen for leire og silt, slik at gruskvaliteten her er passelig grov. Det har gjort at dette er en absolutt ideell lokalitet, fastslår Ressem.
Fra søppelvann til gullvann
AquaGen Profunda har boret åtte brønner fra moloen ved Storfjorden. Brønnene er 50 meter dype. I den nederste delen av disse er det et filter med små poreåpninger.
– Når man drar oksygenrikt sjøvann inn, så drar det med seg også bakterier. Her skapes det et stort biofilter som renser sjøvannet for bakterier, virus og andre organismer, forteller Ressem.
I tillegg til dette har virksomheten tilgang på ferskvannskilder oppover i Barstaddalen med tilfredsstillende konsistens av grusmassene.
Anlegget i Barstadvika er dermed utrustet med unike vannkilder, både for sjøvann og ferskvann. Historien synes forlokkende for de mange gjestene fra fjern og nær.
– Hvordan oppsummerer du den historiske reisen for anlegget i Barstadvik?
– Det er jo fristende å si: fra søppelvann til gullvann, ler han.
Gir tilbake til lokalsamfunnet
Nå rigger AquaGen Profunda seg for eksportmarkedet. Programmet på åpningsdagen forteller sitt tydelige språk om det. Promovideoer med patos. Gjestene er spesialinvitert. Innovasjon Norge har med seg interessenter fra Sør-Korea, Vietnam, Chile og Canada. Og det er potensielle kunder fra Tasmania og Færøyene. Tidsskjemaet er stramt.
Selv om han fortsatt føler at Profunda er hans baby er Ressem glad for at han gav seg i 2018.
– Da var det behov for noen med masse energi for å bygge neste trinn. Det var naturlig å få inn folk som var vant med å jobbe i store organisasjoner, sier han til iLaks.
Ressem er fornøyd med at han overlot stafettpinnen til andre.
– Og det er veldig godt å se at utviklingen av virksomheten gir tilbake til lokalsamfunnet, legger han til.
– Hva jobber du med nå?
– Nå jobber jeg med kjæledyr, investeringer og styreverv, svarer dyrlegen.