– Det er en kjempestor dag for oss her på anlegget

Nyheter
0

Andre byggetrinn hos AquaGen Profunda ble offisielt åpnet 21. august med brask og bram.

AquaGen kjøpte Profunda i Barstadvik på Vartdalsstranda i 2017. Det ble umiddelbart satt i gang byggeprosjekter.

Anlegget ble først utvidet med 2000 kubikkmeter karvolum i 2018. I 2020 startet arbeidet med å utvide Profunda til et fullsyklus, landbasert anlegg for rognproduksjon. Dette andre byggetrinnet ble levert i 2022. Begge byggetrinnene er levert av totalentreprenøren Artec Aqua.

De samlede investeringene, inkludert kjøpet av Profunda, skal beløpe seg til rundt 500 millioner kroner.

AquaGen Profunda sitt anlegg i Barstadvik. Foto: Kjartan Aa Berge

Stor dag
Iført en kledelig Sunnmørs-bunad tok driftsleder ved AquaGen Profunda, Frode Sætre, stolt i mot 140 gjester og andre inviterte.

– Det er en kjempestor dag for oss her på anlegget. Dette har vi ventet på lenge og nå er dagen endelig kommet at anlegget er blitt offisielt åpnet, sa han.

Statssekretær fra nærings- og fiskeridepartementet Vidar Ulriksen (Ap), hadde fått det ærefulle oppdraget med å klippe snoren og erklære anlegget for åpnet. Han ble akkompagnert av Ørsta-ordfører Stein Aam (Sp).

Frode Sætre, driftsjef ved Aquagen Profunda. Foto: Kjartan Aa Berge
Fornøyd mann: Frode Sætre, driftsjef ved AquaGen Profunda. Foto: Kjartan Aa Berge

Fjordbygder i forandring
Selv med mange internasjonale gjester kunne ikke Ørsta-ordfører Aam dy seg:

– Ørsta er Ivar Aasen sin hjembygd. Vi velger å snakke på morsmål. Og så får han Frode (Sætre) oversette til engelsk, slo han fast med glimt i øyet.

Ordfører Aam overrakte boken «Fjordbygder i forandring» som gave fra Ørsta kommune, til driftsleder Frode Sætre.

– Dette er en historie over 100 år der Ørsta kommune har spilt en rolle innen industrireising, fiskeri og oppdrett. Vartdalstranda har hatt en sentral rolle i utviklingen. Og mange familier har funnet sin inntekt og overlevelse i disse fjordbygdene, sa han.

Fra v: Administrerende direktør i AquaGen Knut Røflo, ordfører i Ørsta kommune Stein Aam og statssekretær Vidar Ulriksen. Foto: Kjartan Aa Berge

Skalker lukene
For å kunne eksportere lakserogn internasjonalt må anlegget i Barstadvik få status som et lukket smittefritt segment gjennom Verdens Dyrehelseorganisasjon. Dette krever en to-årig overvåkningsperiode, som vil gå frem til mars 2025.

– Overvåkningen skal dokumentere at anlegget er smittemessig helt uavhengig av omgivelsene, kunne teknisk sjef hos AquaGen Håvard Ramsfjell fortelle.

– Da tar vi jevnlige prøver fra fisk. Dersom det ikke er påvisninger av virussykdommer noe da, altså av listeførte sykdommer, er de i utgangspunktet godkjent etter to år, sa han.

– Så nå gjelder det å skalke lukene, så og si?

– Ja. Akkurat, svarte han.

Nysgjerrige og skuelystne gjester hos AquaGen Profunda. I karene svømmer stamfisk på 12 til 15 kilo. Foto: Kjartan Aa Berge

Patogenfri rogn hele året
Selv om den offisielle åpningen var 21. august har anlegget vært i drift noen måneder allerede. I mai ble 1,4 millioner rognkorn levert til Silver Seed og Ellingsen Seafood i Flakstad i Lofoten.

– Det er ulike grunner til at åpningen kom såpass sent, forklarte Håvard Ramsfjell.

Med mange og travle gjester fra ulike verdensdeler medgav han at det var en kabal som skulle gå opp. Han la ikke skjul på at timingen i forkant av Aqua Nor i Trondheim også har spilt inn.

– Er det en ting du må få med deg herfra er det at vi har patogenfri rogn året rundt, sa han til iLaks.

Håvard Ramsfjell, teknisk sjef hos AquaGen. Foto: Kjartan Aa Berge