Produserte «monsterlaks» i lukket merd

Nyheter
3683

I desember satt de ut 80 tonn stamfisk med en snittvekt på 7 kilo. Seks måneder senere kan Bolaks konstatere at prosjektet har vært en suksess.

Det er snakk om Bolaks’ første stamfiskproduksjon med deres nye system for lukkede merder, Botngaard System. Det skriver selskapet i en pressemelding.

– Fisken har trivdes Den har hatt god appetitt og tilvekst. I tillegg har vi hatt kontroll på lusa. Vi har nådd alle mål i prosjektet, sier produksjonsleder Richard Markhus ifølge pressemeldingen.

Snittvekt på syv kilo
I desember 2016 ble 80 tonn stamfisk med en snittvekt på syv kilo overført fra åpen merd til en 4000 kubikkmeter stor lukket merd på lokalitet Matland i Ådlandsfjorden i Fusa kommune.

Målet var at fisken skulle stå skjermet for lus de siste 6 månedene fram til seleksjon i mai 2017.

En viss andel av fisken skal ha hatt lus når den ble overført til lukket merd, og det ble tilsatt rognkjeks.

– Nye påslag av lus i tiden i lukket merd, har vært så lave at kjemisk eller mekanisk behandling ikke har vært nødvendig. Rognkjeksen har beitet på lusa og bidratt til å holde denne i sjakk, hevder Markhus.

– Lite dødelighet
Det skal ha vært lite dødelighet i løpet av det siste halvåret, hevder selskapet videre.

– Appetitten har vært god fra første dag. På det meste har vi foret 500 kilo per dag, sier Markhus.

Bolaks mener stabilt god vannkvalitet og jevnt strømbilde i den lukkede merden har skapt et godt miljø for laksen.

Den utsorterte stamfisken hadde en snittvekt sløyd på ti kilo.

Monsterlaks
Snittvekter på den selekterte fisken som skal brukes i årets produksjon ble 13,5 kilo på hofiskene, og 16,5 kilo på hannfiskene.

Den største fisken var altså på over 22 kilo.

Ifølge Bolaks er det første gang siden 2009 stamfisken ikke har vært gjennom avlusning, eller annen håndtering i løpet av de siste månedene i sjø.

De hevder fisken har fått fred og at den har sluppet unna sulting og stress, og mener dette har gitt den mulighet til å bygge opp en god ernæringsstatus.

– Dukbasert konsept
Den lukkede merden ble levert av Botngaard System.

– Vi har utviklet et fleksibelt dukbasert konsept for lukking av eksisterende merder på sjø. Dette er den mest kostnadseffektive måten å bygge lukkede produksjonsenheter på sjø. Konseptet kan benyttes både til postsmolt, stor fisk og til ventemerder, sier daglig leder Magnus Stendal.

– Installasjonen hos Bolaks har vært et stort skritt for oppdrettsnæringen. Aldri før har så stor fisk vært produsert lukket på sjø, fortsetter Stendal, som berømmer Bolaks og samarbeidspartnerne Xylem og Storvik for et godt gjennomført prosjekt.

En del av produksjonsstrategien

Resultatet fra stamfiskproduksjonen i lukket merd har gitt resultater som gjør at selskapet nå ser på lukkede merder på sjø som en del av sin framtidige produksjonsstrategi.

– Vi ønsker å redusere produksjonstiden i åpne merder. Vi fortsetter samarbeidet med Botngaard System og deres team, for i oktober settes den første lukkede merden for postsmolt i drift på Djupedalen., sier daglig leder Bjørg Mette Holmefjord Antonsen.