Produserer biogass av død oppdrettslaks: – Biokraft hadde positiv kontantstrøm allerede seks måneder etter oppstarten

Nyheter
969

Administrerende direktør i Biokraft, Håvard Wollan, mener selskapet «har satt verdensrekord i vellykket oppstart». 

I fjor åpnet verdens største fabrikk for produksjon av flytende biogass på Skogn i Trøndelag. Fabrikken omdanner blant annet biprodukt fra norsk laksoppdrett til fornybar biogass og biogjødsel. Biogassen benyttes som drivstoff til busser, lastebiler og andre tunge kjøretøy.

– Biokraft hadde positiv kontantstrøm allerede seks måneder etter oppstarten i juni 2018, sier administrerende direktør Håvard Wollan til Adressa.

Det er investert 500 millioner kroner i første byggetrinn, og fabrikken er oppe i 90 prosent av full produksjonskapasitet. Det første byggetrinnet alene bidrar til å redusere CO2-utslipp tilsvarende 25.000 biler årlig.

I år og neste år skal ytterligere 300 millioner kroner investeres. Biogass planlegger å doble produksjonskapasiteten, og byggingen skal være ferdig i 2020. Wollan har ennå større planer.

– Jeg tror vi skal bygge fabrikker som er fem til ti ganger større enn denne. Biogass har et veldig stort potensial, selv om den ufortjent har fått mindre oppmerksomhet enn elbatterier og hydrogen som en grønn løsning for transportsektoren, sier Wollan.