Problemene fortsetter for «Seikongen»: Slepebåt fikk motortrøbbel

Nyheter
1157

«Seikongen» skulle opprinnelig ankommet havnebyen Talcahuano søndag, men er kraftig forsinket.

Natt til tirsdag chilensk tid startet slepingen av «Seikongen» fra landsbyen Chonchi, like sør for Castro på øya Chiloé i sørlige Chile, til Talcahuano midt i landet. Brønnbåten gikk ned etter kun en måned i drift i oktober i fjor. 

Det var flere forsinkelser før man klarte å heve «Seikongen», og nå fortsetter problemene.

Ifølge BioBioChile ligger «Seikongen» forankret i Ancud, helt nord på øya Chiloé, som bare er 80 kilometer i luftlinje fra der slepingen startet. Årsaken til at brønnbåten ligger nettopp her, er fordi slepebåten «Taltal» fikk motortrøbbel underveis til Talcahuano. En ny slepebåt, «Allipen», ble sendt fra regionen Bío-Bío midt i landet, og er allerede ankommet.

Nektes anløp til havn i Talcahuano
Havnesjefen i Ancud, Ricardo Barrios, forteller at det er flere grunner til at «Seikongen» fortsatt ikke kan forlate Ancud, selv om en ny slepebåt er er på plass.

Barrios sier det er utfordrende værforhold på vei nordover, og de ønsker å vente til været blir bedre. I tillegg må papirer godkjennes for den nye slepebåten.

Det største problemet er likevel at Court of appeals i Concepcion, som tilsvarer lagmannsretten i Norge, nekter «Seikongen» å legge til kai i Talcahuano. Brønnbåten må vente til en såkalt «Recurso de Protección» er behandlet, skriver BioBioChile.

«Recurso de Protección» er en type klage som i korte trekk innebærer at grunnloven gir personer eller grupper klagerett, hvis de mener en handling går utover konstitusjonelle rettigheter.

Det var borgermester i Talcahuano, Henry Campos, som leverte en slik klage i forrige uke. Det skal være rundt 100 tonn råtten laks inni «Seikongen», og den råtne fisken har dannet en gift gass som kalles hydrogensulfid, som potensielt er dødelig for mennesker. Det er på bakgrunn av dette Campos leverte klagen, og han omtaler avgjørelsen fra domstolen som en «triumf».

– Vi er veldig fornøyd med denne avgjørelsen, sier han.

Ønsker å bli kvitt «Seikongen»
Nå varsler borgermester i Ancud, Carlos Gómez, at de vil levere en tilsvarende klage.

– Vi leverer denne med tanke på situasjonen som har oppstått, sier han til Soy Chile.

Gómez ønsker at «Seikongen» skal forlate Ancud umiddelbart. En rekke lokale fiskere og organisasjoner har protestert mot at brønnbåten ligger i Ancud.

Når «Seikongen» eventuelt ankommer Talcahuano, vil den råtne laksen fraktes med lastebiler fra havnen til et spesialanlegg i byen Florida, som ligger rundt 40 kilometer unna.