Vil nekte «Seikongen» å legge til havn i Talcahuano

Nyheter
1060

Borgermester i Talcahuano, Henry Campos, vil nekte «Seikongen» å legge til kai. Han frykter den råtne laksen vil utgjøre en helserisiko for befolkningen.

Brønnbåten «Seikongen» startet natt til tirsdag chilensk tid sin ferd nordover mot havnebyen Talcahuano.

«Seikongen» hadde ligget ti måneder under vann, etter den gikk ned utenfor landsbyen Chonchi, like sør for Castro på Isla Chiloé i sørlige Chile i oktober i fjor.

Kartet viser plasseringen til byen Talcahuano. FOTO: Google

Båten som fortsatt inneholder rundt 100 tonn råtten laks om bord, kan nå bli nektet å legge til havn i Talcahuano. Den råtne fisken har dannet en gift gass som kalles hydrogensulfid, som potensielt er dødelig for mennesker. Det er meningen at den råtne laksen skal fraktes med lastebiler fra havnen til et spesialanlegg i byen Florida, som ligger rundt 40 kilometer unna.

Det får borgermester i Talcahuano, Henry Campos, til å reagere sterkt.

Onsdag leverte han en såkalt «Recurso de Protección» til domstolen i Concepción. Den innebærer i korte trekk at grunnloven åpner for å la personer eller grupper klage, hvis de mener en handling går utover konstitusjonelle rettigheter.

En av disse gir rett til å leve i et forurensingsfritt miljø –  en rettighet Campos mener vil bli krenket hvis den råtne laksen fra «Seikongen» skal transporteres gjennom byen.

Regional direktør for det chilenske fiskeridirektoratet (Sernapesca), Eduardo Aguilera, sier at grunnen til at «Seikongen» slepes til Talcahuano, er at det finnes et skipsverft som spesialiserer seg på reparasjon av denne type fartøy. I tillegg trekker han fram anlegget i Florida har både erfaring og kompetanse til å behandle den råtne laksen.