Prisrekyl på lave slaktevolumer

Nyheter
925

Magert utbud driver lakseprisen opp igjen.

– Den går noe opp igjen da, som forventet. Men det er veldig sprikende, sier en fiskeeksportør om spotprisen for laks.

Han anslår prisoppgangen til fem kroner opp fra sist fredag. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Markedet preges av beskjedne slaktevolumer.

– Det er veldig lite fisk, faktisk. Feriestengt, legger han til.

Lave volum
Det er utvilsomt et sommerstille marked, og ferieavvikling for store deler av verdikjeden. En ringerunde avdekker likevel følgende prisnivå for neste uke:

  • 2-3 kilo 54 kroner
  • 3-4 kilo 62-63 kroner
  • 4-5 kilo 64-65 kroner
  • 5-6 kilo 65-66 kroner
  • 6+ kilo 68-70 kroner

– Ganske tidlig i uken gikk det tomt for fisk. De bilene som ikke var solgt gikk på disse prisene. Det er fortsatt lave volum. Jeg tror fremdeles markedet er litt avventende, kommenterer en industriinnkjøper til iLaks.

Helgepakking
– Eksportørene har nok opplevd en grei uke, de fikk tilbake det de tapte før, men det er ikke så voldsomt drag i markedet, sier han, og har fått med seg dagens guiding fra Marine Harvest som varsler dempet tilvekst og slakt av fisk med lav snittvekt.

Prisnivået er det imidlertid ikke mye diskusjon om idag.

– Jeg har hørt det samme, sier en eksportør, før han legger til: – Jeg stopper opp nå. Det er mye helgepakking. Jeg tror ikke dette blir spesielt bra, frykter et fall mot slutten av uken. Håper jeg tar feil, men vi er en tid nå der det vokser godt i sjøen og snart er det MTB-uke.