Treg tilvekst demper Marine Harvest-volumer

Nyheter
720

Kan tyder på redusert utbud av fisk i andre halvår, mener Sparebank1 Markets.

Som iLaks tidligere har rapportert, presenterer Marine Harvest idag en operasjonell EBIT for andre kvartal 2017 på 196 millioner euro – nøyaktig som forventet av analytikerne som følger selskapet.

Imidlertid er selskapets slaktevolumer lavere enn ventet – og følgelig driftsmarginene og lønnsomheten bedre.

Irsk suksess
– I kvartalet høstet MHG 78.500 tonn, 5% mindre enn tidligere guiding og vårt estimat, noe som førte til total EBIT på 2,50 euro/kg (NOK 23,4/kg), 7% høyere enn vår prognose, skriver Sparebank1 Markets’ analytiker Tore A. Tønseth i en kundeoppdatering før børsåpning fredag.

Han lar seg særlig imponere over driften i Skottland og Irland.

– Den sterke EBIT/kg er hovedsakelig knyttet til høyere enn forventede marginer i Skottland (NOK 29,0/kg) og Irland (NOK 31,9/kg). Norge (NOK 23,4 kroner/kg) og Canada (NOK 22,0/kg) kom i nærheten av våre estimater, mens Chile var litt bak (NOK 13,6/kg).

Tilvekst
Tønseth merker seg de lave slaktevolumene, og tror dette vil merkes i andre halvår.

– Et av hovedspørsmålene etter denne tradingoppdateringen er det lave slaktevolumet i Norge (12%/5.500 tonn mindre enn guiding fra mai). Vi har snakket med MHG i morges, og de bekrefter at dette er relatert til lavere enn forventet tilvekst i havet og biologiske problemer på enkelte steder som fører til lave slaktevekter. Det ser ut til at volumet ikke blir presset inn i andre halvdel (av 2017 – red. anm.), positivt fra et pris/tilbudsperspektiv – men det betyr også at volumguidingen i hele året må senkes, bemerker han.