Prisoptimismen som forsvant

Kommentarer
846

Ved årsskiftet ropte de i munnen på hverandre om høye priser. Høyest ropte Nordea Markets, med 45 kroner i snitt for året. Etter en snau måned gjorde meglerhuset saltomortale, nedgraderte aksjer og pris – og inntok rollen som festbrems.

Laksebørsen FishPools såkalte forward-pris, fremtidsprisen, taler sitt tydelige språk. Med unntak av mai, hvor fremtidsprisen nå er 40,00 kroner, skal lakseprisen holde seg på 30-tallet frem til november. Bildet er et ganske annet enn det en så ved juletider.

Gunstig valuta
Det står ikke på valutaen. Den klart viktigste eksportvaluta for norske fiskeeksportører, euro, står nå i behagelige 8,55 mot norske kroner. Amerikanske dollar handles til 8,12 – på historisk høye nivåer. Svekkelsen av kronen har gått hånd i hånd med oljeprisfallet. Og valutakursene er gunstige for eksportindustriene.

Men hva skyldes det da?

Etterspørselssiden for laks merker virkningene av at Russland er stengt og at Kina er i ferd med å gjøre det enda vanskeligere for norske fiskeeksportører. Til sammen er disse to landene kjøpere av omlag 250.000 tonn oppdrettslaks årlig. Samtidig er begge disse markedene storfiskkjøpere. Og storfisk er det mye av for tiden.

Høyt tilbud
En ny mild vinter har gitt høy fôring og ditto tilvekst. Samtidig har regjeringens midlertidige økning i maksimal tillatt biomasse økt oppdretternes spillerom og fleksibilitet. Resultatet har blitt mer fisk og tyngre fisk i sjøen og på slaktebenken. Så langt i år har norske lakseeksportører solgt 6,4 prosent mer laks enn på samme tid i fjor, viser eksportstatistikk fra Norges Sjømatråd.

Mer fisk å selge i et avventende marked demper prisen.

Russland er også storkjøper av ørret, som er et nært substitutt for atlantisk laks. Med full stopp på russergrensen, går fisken rett på fryselager. Fulle ørretlagre legger nok også en demper på lakseprisen i flere markeder.

Velstand
Forklaringene på de reduserte prisforventninger ligger altså både på tilbuds- og etterspørselssiden. Samtidig er det på sin plass å understreke at snittprisen, per midten av april, fortsatt holder seg (marginalt) over 40 kroner (levert Oslo). Det er fortsatt oppgangstider, selv om partystemningen ikke er like høy som under salgstoppen før jul.