Prisjustering i avventende marked

Nyheter
1388

Etter to uker med prisoppgang stopper det opp.

– Jeg kjenner det på gikten. Ingen har gjort noe. Prisen skal ned, sier en innkjøper til iLaks. – 5-6 er en joker – om den skal til industrien i Europa eller flypakking til Asia.

Mens markedet er avventende, bys det stadig frem fisk.

– Idag er det litt vanskeligere enn det har vært de siste ukene. Det er litt motstand. Jeg tror vi skal et lite hakk ned, sier en eksportør om lakseprisen. – Den største fisken tror jeg kommer litt mer ned – den vil nok svekke seg litt mer enn 3-6. Foreløpig stabilt til litt ned på 3-6. 6+ er ned tre kroner. 6+ kommer under 70.

Over hele fjøla
Særlig den tyngste fisken faller tungt.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Jeg har inntrykk av at det er ned over hele fjøla, sier en foredler. – I går og idag har vi fått mye tilbud på restefisk, usolgt for denne uken. Det indikerer nedgang; ned 2-3 kroner på 2-5, ned 5-6 kroner på 5+.

– Det er de tilbudene vi får. På industrien (i Europa) får du ikke igjen prispremie for storfisken.

Industrikildene iLaks har snakket med etter lunsj fredag viser til følgende prisleie for neste uke:

  • 56-57 kroner på 3-4 kilo
  • 57-58 kroner på 4-5 kilo
  • 59-62 kroner på 5-6 kilo
  • 67-68 kroner på 6+ i Europa, over 70 kroner i Asia

– Her er fortsatt usolgt fisk – i alle størrelser, så det blir ikke så langt fra de prisene der, sier en eksportør.

Innfrysing
En del av kjøperiveren er borte ved at spekulasjonskjøp for innfrysing av laks har avtatt.

– Vi har ikke solgt noe, og slakter lite for tiden, sier en selger hos en storoppdretter. – For 6+ til de riktige markedene, for eksempel Kina, tror jeg skal klare å holde det stabilt.

– Det har vært litt usolgt, vi har lite priser å forholde oss til. Det er stille. De som bygget lager og frøs inn fisk når prisene kom opp på 60 tallet, har roet ned. Øst-Europa er mer moderate på eksportstatistikken, sier han.