– Prisingen ser «fair» ut

Nyheter
499

NTS og Midt Norsk Havbruk tok finansmarkedet på sengen onsdag morgen ved å melde om milliardoppkjøp. Analytikerne som følger oppdrettsektoren har allerede begynt å regne på prisingen av transaksjonen.

Rabatt
– Jeg synes prisingen ser «fair» ut gitt de resultatene vi har sett fra MNH siste året, men legger vi til grunn et mer normalisert slaktevolum så fremstår kjøpet som rimelig. Med en forventet slaktevolum på cirka 15.000 tonn (sløyd vekt) i 2017, og en EV på cirka 1,5 milliarder kroner, så er dette 100x EV/kg, mot sektoren som ligger på cirka 130x i snitt, kommenterer Sparebank1 Markets’ lakseanalytiker Tore A. Tønseth til iLaks.

– Hvis vi antar at MNH kan generere cirka 25 kroner EBIT/kg i 2017 og slakter 15.000 tonn, så generere de cirka 375 millioner kroner. Dette gir oss en EV/kg på 4.1x 2017. Dette er rimelig gitt en sektorprising på cirka 7x, bemerker han.

Rasjonale
Tønseth ser flere gode argumenter for oppkjøpet.

– Vi har sett en trend med mer integrerte selskaper, noe denne transaksjonen også bekrefter. Rasjonale for MNH kan være å sikre behandlingskapasitet, men for NTS er rasjonale å få sikret lange kontrakter, noe som reduserer risiko og bedre vilkårene for finansiering av båtene. Jeg vil også tro det er her ønske om å bygge en sterk næringsaktør i Rørvik-området.

– Vil dere ta opp dekning på NTS etter dette?

– Dekning er noe vi vurderer fortløpende, sier Tønseth til iLaks.

Attraktivt å eie
Også Nordea Markets’ analytiker Kolbjørn Giskeødegård mener prisingen «synes fair med cirka 100/kg, gitt at det er et privat selskap med lite geografisk diversifisering».

Han tror geografisk nærhet, og at det er attraktivt å eie oppdrettsvirksomhet, er driverne bak oppkjøpet.

Også Nordea ser nå nærmere på å dekke den tidligere så anonyme og lite omsatte NTS-aksjen.

– Det er selvsagt noe som er under løpende vurdering, sier Giskeødegård.