Etter to år med utbedringer kunne endelig Sævareid Fiskeanlegg formelt sett åpne sin nye produksjonshall og resirkuleringsteknologi.
Ordførerens følge, aksjonærer og leverandører har akkurat gått. Mesteparten av bløtkaken er spist opp. Men betasuppen er fortsatt varm.
– Vi hadde formell åpning i dag etter utbedringene. Vi hadde en liten sermoni, har informert om byggeprosessen og hva RAS går ut på, forteller Gustav Folkestad, daglig leder ved smoltkjempen Sævareid Fiskeanlegg, til iLaks.
Motbakke
Men den nye produksjonshallen er likevel ikke av helt ny dato.
– Vi begynte å ta i bruk den nye hallen våren 2017, sier han.
Det har vært to år med motbakke og utfordringer i anlegget som Krüger Kaldnes har tegnet og prosjektert, mens danske Gråkjær har bygget.
– For Gråkjær; dette har vært et nytt prosjekt for dem. Vi har, som dere har omtalt, fått en del problemer under veis, som vi har løst. Vi har utbedret kar, og nå fungerer anlegget som det skal.
– Dette er en ny del av næringen, hvor politikere og menigmann tror at det er veldig lett å lukke et anlegg. Vi ser at det ikke er sånn. Vi har også lest, hos dere i iLaks, de problemene Salaks har hatt med sitt RAS-anlegg. Dette er nybrottsarbeid. Med resirkulering er det en del nytt. Vi kommer borti en del situasjoner.
Fjellhaller eller badekar
Men nå ser de framover i Sævareid.
– Vi har fått en ny reguleringsplan, hvor vi har tilbud om å bygge ut fjellhaller. Men om det er det vi går for, eller sammen med våre kunder holder på med Stadion Laks, oppdrett i store badekar, har vi ikke bestemt oss for.
Gustav Folkestad snakker på innpust og utpust. Han er engasjert.
https://www.instagram.com/p/B3rvbW3gBO2/
Inne i produksjonshallen preges støynivået av pumpene som fyller karene med friskt og rent vann. I store mengder. Hvert kar er 14,2 meter i diameter. De er fem meter dype, og rommer 700 kubikk. I hallen står det ti kar. I hvert kar svømmer om lag 500.000 laks.
– Disse er 40 gram, sier Folkestad og peker på smålaks som piler rundt i karet. – Vi produserer 2.000 tonn i år, og vi kan produsere 4.300 tonn.
– Jo flere individer du har å fôre på, jo vanskeligere er det å fôre, siden du får flere tapere, forklarer han.
Tresliperi
Det gamle klekkeriet er bygget på tomten til et gammelt tresliperi. Sævareidvassdraget munner ut her, like ved hjørnesteinsbedriften i tettstedet Sævareid i Fusa. Her har Sævareid Fiskeanlegg avrenning på mellom 600 og 700 kubikkmeter vann i minuttet. Vannet hentes fra Skogseidvatnet, Henangervatnet og Gjønavatnet, hvor de to førstnevnte har oppdrettslokaliteter. Vassdraget og de tre vannene er bundet sammen av kanaler. I riktig gamle dager, før biltransport og veier tok over, var dette en viktig transportåre i regionen.
– Vi begynte arbeidet i 2000. men så falt lakseprisene i 2001. Så kom Bremnes, Tombre og Linga med, og vi begynte å planlegge. Det var først i 2015 vi begynte å bygge, men har hatt planene klare siden 2007. Tankkapasitet må alltid ta høyde for endringer, påpeker han.
Han holder godt på dialekten, for han er ikke herfra. Folkestad kommer opprinnelig fra Fredrikstad, men flyttet hit til Fusa, halvannen times biltur fra Bergen, allerede i 1978. Han er utdannet veterinær, og fulgte i sin fars fotspor inn i fiskeoppdrett.
Fullautomatisert
Sævareid, som ble etablert av familien Holmefjord og Bolaks, har fullautomatisert vaksinering. Fisken skrus opp, bedøves og sendes på bånd inn i vaksinemaskinene.
– Forleden fikk vi kake fra Maskon – vi hadde vaksinert fisk nummer 50 millioner med deres maskin, smiler han.
En håndfull ansatte følger nøye med på fisk og vaksinemaskiner. Alt må fungere.
– De tar fortløpende prøver, ser at fisken våkner opp igjen, noen skal ha seksvalent vaksine, noen skal ha mot yersinia, og så skal noen ha stikk i nakken med den nye DNA-vaksinen til Elanco.